Tråd:
Hjälp! Recept med många ägg?

Inlägg

@rostok

Hej, en anledning till att äggen klarar sig mycket över "sista förbrukningsdag" i Sverige är att när vi gick med i EU så blev vi tvungna att ändra dessa datum och följa deras regler. I de flesta andra EU-länder så är ägg ingen kylvara. De förvaras i vanlig rumstemp, medan man i Sverige har en kylkedja ända från det man tar dem från hönan. De transporteras i kyl, osv. Det är anledningen till att man inte behöver vara så rädd för om datumet har gått ut. Våra ägg kan hålla upp till 6 veckor EFTER sista förbrukningsdag. Sverige fick inte göra undantag för märkningen, lite löjligt men så är det.

Såklart man alltid ska knäcka äggen ett och ett i ett glas eller så, för det KAN finnas dåliga ägg, till och med bland färska. Om de är dåliga så känns det direkt på lukten.

@jollo10

Kläck ägget på en tallrik, lukta på det först, sedan kolla du på om Vitan är i två skikt, ett tjockt och ett tunt!

@plupppia

Skrivet av Tingeling13 den 8 aug 2011

Jag förstår inte varför folk är så rädda för att äta mat där bäst före datum gått ut.
Bäst före är en fingervisning inte ett slutgiltligt datum, man känner ju både på lukt och smak om maten inte är bra.

Jag tycker det är värre att slänga ätbar mat bara för vad ett datum på paketen säger.

klokt sagt!

@tingeling13

Jag förstår inte varför folk är så rädda för att äta mat där bäst före datum gått ut.
Bäst före är en fingervisning inte ett slutgiltligt datum, man känner ju både på lukt och smak om maten inte är bra.

Jag tycker det är värre att slänga ätbar mat bara för vad ett datum på paketen säger.

@tordstefan

(Y) Även om datumet har gått på ägg, så går de att använda. Ägg kan klara sig länge i ett kylskåp. Jag fick lära mig att alltid knäcka ägg i en kopp för då ser och känner man om ägget är dåligt och kan förhindra att förstöra det man lagar/bakar.

@farmoringer

Använder man många ägg på en gång så knäcker man ett i taget i en kopp för att slippa blanda om det skulle vara nåt dåligt ägg...kan ju hända även på en förpackning som inte gått ut i datumet.

@matanders

Man ser om gulan börjar bli sladdrig och särskilt bör man lukta på äggen, synd att förstära en rätt/bakning med gamla ägg.

@evaldo

Släng äggen,(N) ät aldrig utgående datunägg.

@anluk

Ta ett okokt ägg, om det flyter till ytan släng det annars är det ok att använda. Alltså det ska flyta Helt.

@monac

äggröra till frukost är också ett trevligt allternativ....mums!:)

@the_mama97mia

om jag har mkt ägg så gör jag crepes/plättar o fryser in.

@ea78

Tack för hjälpen!