Jag har bakat dagligen under några år och har lärt mig om hur olika mjölsorter/blandningar fungerar.
Har även köpt Jan Hedhs bok och följt recepten, och resultatet har blivit kanon.
Bakar man med mjöl som är gammalt förlorar det fukt.
Kantillägga att jag använder ett mjöl som heter Manitobacream, det ger lite extra fluff i brödet. Det finns numera att köpa i vanliga matbutiker. Annars finns det bagerivetemjöl, vetemjöl extra, vetemjöl special mm. Fråga i din likala butik.
Ett bageri/restaurangkök har högre temperatur än ett vanligt hemmakök, då stämmer inte alltid jästider mm i kokboken.
Bakning är kemi och lite till. Att dra en deg med hög glutenhalt är jobbigt för hand. Själv använder jag en degblandare. Man bör även förstå hur surdeg fungerar. Ligger degen förlänge förtörs glutenet, tar man och bakar av den förtidigt har inte surdegen hunnit sprida sig.
En underdragen deg eller överdragen deg blir kompakt, drar man degen rätt i blandaren så blir den fluffigare och högre.
Så det är bara att öva och öva. Eller gå en kurs. Själv har jag gått en kurs med Jan Hedh och det gav lite ny inspiration. Tack vare det har jag numera gött över till att till 95 % baka bröd med surdeg.
Har man en hemmaugn så är det oftast bra att elda upp ugnen till ca 260 grader, sätt in brödet och kasta in någon deciliter vatten. Öppna luckan efter ca 10-15 minuter för att släppa ut fukt. Sänk sedan temperaturen till ca 200 grader och grädda brödet ca 20 minuter. Brödet ska nu ha rest på sig och fått fin färg, samt ha en innertemperatur på ca 96 grader.
Lycka till!