Tråd:
Janssons frestelse på färskpotatis?

Inlägg

@lasseza

Skrivet av MosterNettan den 16 jun 2014

Har man gott om tid så kan man ju experimentera med färskpotatis, men varför krångla till det. Jag skulle satsa på ett säkert kort som jag vet blir bra och använda "gammalpotatis".

Jag älskar meningslösa kommentarer, trot faktiskt redan någon kommit på att det går göra bra frestelse på gammal potatis.

Dumt att prova på nyheter, sånt trams som Turkarna kom med köttbullar å kåldolmar.
Tycker man alltid skall göra som man gjort. Något kan ju faktiskt bli gott fast det är annorlunda.
Mitt smaksinne är nog kasst, men jag gillade faktiskt varianten med färskpotatis. Men det är helt frivilligt att prova.

@mosternettan

Har man gott om tid så kan man ju experimentera med färskpotatis, men varför krångla till det. Jag skulle satsa på ett säkert kort som jag vet blir bra och använda "gammalpotatis".

@husmusen88

Skrivet av lasseza den 11 jun 2014

[quote]Skrivet av husmusen88 den 11 jun 2014

Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.

Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}

Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.

Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.[/quote]

@husmusen88

Skrivet av lasseza den 11 jun 2014

Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.

Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.

Torkning kan fungera utmärkt, då ändras cellväggarna :)PLus att en del överflödig vätska försvinner.
Funkar ju på andra saker än potatis så jag tror dig! Men har inte provat själv, tycker färskpotatis är godast med smör och salt. FUnderar på att prova nu dock, såg att det säljs ut färskpotatis till midsommar och frestelse är ju så gott!

@lasseza

Skrivet av anne_stalsbo den 12 jun 2014

Varför inte göra en potatissallad på färskpotatis ansjovis lök babyspenat och ruccola, och en god youghurtdressing vid sidan om.

Ingen dum ide, passar säkert utmärkt på midsommarbuffen.

Men jag är en man med Asperger, och är ganska inkörd på vad jag vill äta, dessutom tänker jag nog lite annorlunda än de flesta.

Att jag inte kastade de övertaliga färskpotaterna beror på min envishet. Har i många år saknat en av mina favoriträtter, Jansson till midsommar.

Så istället för att kasta, gjorde jag ett vilt försök, torkade potatisstrimlorna i ugnen. När jag fick ut dom ur ungen insåg jag att dom nog skulle funka som janssonpotatis, så det var ju bara att fortsätta.

Resultatet blev över förväntan, så på den vägen är det.

För er som försöker så gäller det att känna när potatisstrimlorna är lagom torr, jag brukar faktiskt känna med handen på dom, dessutom kan dom gärna svalna av lite innan man monterar frestelsen.

@anne_stalsbo

Varför inte göra en potatissallad på färskpotatis ansjovis lök babyspenat och ruccola, och en god youghurtdressing vid sidan om.

@lasseza

Skrivet av husmusen88 den 11 jun 2014

Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.

Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}

Men som jag skrev i mitt andra inlägg, så blir den frestelse jag gör, när jag torkat potatisstrimlorna innan jag monterar resten, varken blöt eller klistrig. Det kan ju vara så att torkningen i 110 grader 10-20 min stänger till strimlornas väggar?
Det är möjligt att jag har uselt smaksinne, och saknar förstånd på hur mat skall smaka. Men den frestelse jag gör enligt det recept jag lagt upp här, blir varken vattnig eller klistrig. Men det är nog säkrast att du inte testar, du kan ju bli besviken över att dina farhågor inte besannas.

Jag har gjort varianten i fyra somrar, tänker nog fortsätta.

@husmusen88

Det är en myt att färskpotatis inte innehåller någon stärkelse, verkar vara gammalt och otroligt seglivat påhitt.
Anledningen till att det inte går så bra att göra potatismos eller krämiga rätter beror på att amylopektin (en sorts stärkelse) lättare läcker ur cellväggarna på färskpotatisen. Amylopektin i stora mängder blir sött tapetklister vilket inte är en höjdare i maten.
På vinterpotatis är cellväggarna stabilare.

Det går att göra gott mos, men det kräver försiktighet.
Janssons frestelse har jag aldrig provat att göra, men skulle inte rekommendera det, då man alldeles för lätt får vattnigt sött tapetklister när potatisen brister. {dazed}

@lasseza

Kanske är så att avfuktningen fungerar som en förkokning. Du kanske kommit på hemligheten. Förmodligen kokar potatisen i sitt eget vatten, samtidigt somm en stor del av vattnet avgår från potatisen.

Skulle tro att den blir för vattnig om man kokar den i vatten, möjligen skulle det funka att ångkoka. Vill man ha den krämig, kan man ju testa med lite potatismjöl i grädden.

Alla gånger jag gjort den under fyra år har den smakat utmärkt. Blir inte vattnig, men har kvar en hel del av färskpotatisens smaker.

@mialund

Hej! Jag tror inte det blir så bra eftersom stärkelsen saknas i nya potatisar. Däremot kan du göra en variant på den om du använder kokt potatis istället för rå.

@lasseza

Hej hittade en gammal tråd om Jansson på färskpotatis.

Själv hade vi en gång köpt dubbelt med färskpotatis, men eftersom jag är en fanatisk älskare av frestelse så gorde jag ett försök.

Jag torkade den strimlade potatisen i ugnen innan jag monterade blev en fantastiskt god frestelse, inte als blöt.
Här är receptet

http://www.matklubben.se/matklubben/lasseza/kokbok/?id=12088338&recipeid=117267

@bernit

Skrivet av monac den 18 jun 2008

skulle inte råda till det!

Du blir bara besviken !

/BÅ :p