Tråd:
Kalvfond

Inlägg

@zonale

Tack Ingvor för tipset att tillsätta kalvfond till köttbullssmeten! Ska testa nästa gång:)

@matanders

Ja den använder jag också ofta gott till allt...

@ingvor

Kalv fond är toppen brukar smaksätta mina köttbullar med det.
Eller hälla i en skvätt om jag har frysta, vid upptining:)

@lilljeppe

Jag använder kalvfond väldigt ofta. Det förhöjer smaken väldigt mycket och det blir så himla gott när man har i en skvätt i grytor m.m.

Jag testade kalvfond för 10 år sedan, och sen den dagen är jag helt fast:p

@monac

nja....det kan tänkas kännas som lite överkurs. Men håller med dig att visst vore det skönt att slippa alla tillsattser! men jätte bra såklart med dina fond-recept!!!:)

@godaremat

Ett litet tillägg till ovanstående inlägg, fond kokas bäst själv och fryses sedan in i isbitspåsar för enklare portionering och längre hållbarhet. I min kokbok finns recept på flera olika fonder, bland annat just kalvfond...

http://www.matklubben.se/matklubben/GodareMat/kokbok/

När man själv gör sin fond undviker man alla tillsatser inklusive konserveringsmedel och liknande...

@monac

fond innehåller heller inte härdade fetter vilket tärningar av buljong gör(i de allra flesta fall)
kalv eller ox fond,viltfond till kötträtter...sedan har du ju grönsaks& kycklingfond som funkar till allt det andra, samt hummer & fisk som Lotten nämde tidigare.:)för fisk & skaldjur.

@lotten_j

Man använder det som smakförhöjare i t.ex.soppor och grytor. Jag brukar inte utesluta själva buljongtärningen i mina grytor utan skvätta i kalvfond för att höja smaken ytterligare. Måste ärligt säga att så ofta använder jag inte kalvfond utan anv ofta andra kryddor. Fond finns ju i flera olika smaker såsom hummerfond, fiskfond osv.....Bruna små glasflaskor i butikshyllan!

@monel

Man kan använda det istället för buljong. Finns i flytande form i flaska.

@nosenk

Har stött på "kalvfond" i många recept. jag undrar varför man ska tillsätta det, samt hur det ser ut i affären (flytande? fast form?).

Är verkligen en novis i köket, men sugen på att lära mig mer.
(H)