Prova minska jästen i degen, minska mjölmängden och minska kanelen i fyllningen som torkar ur bullarna. Man märker att vaniljbullar blir mycket saftigare än kanelbullar. Öka smörmängden i degen och låt den jäsa länge:)
Smör eller margarin,det är en smaksak och det spelar ingen roll för resultatet.
Fyllningen rör jag samman i maskin,eller med elvisp
blandar smör/margarin, strösocker, lite mjöl ( så att det stannar kvar i bullen), kanel OCH brun Farin, för det ger en saftigare bulle, så den inte känns torr.
Som andra redan skrivit så är de mandelmassa. Har jobbat i bageri och när den färdiga remonsen var slut gjorde vi egen på smör mandelmassa kanel och lite kardemumma. De smaka precis som alla andra köpte bullar. Och de gör jag även när jag bakar hemma, de är därför alla gillar mina bullar så mycket :) för fyllningen fortfarande är kletig
Jag hackar först mandel i vår "lilla" köksmaskin, sedan har jag i rumstemperetat smör, kanel, vamiljsocker (hemgjort av ekologiskt florsocker och det som blir kvar när jag använt ekologisk vanilj) samt socker. Jag har inga exakta mängder, men till drygt 1 liter degvätska tar jag en påse mandel, nästan ett paket smör och några dl, kanske 3-4 socker.
Jag prövade med pecannötter istället för mandel i fyllningen och det blev supergott och saftigt. För att göra dem mer smakrika la jag i ingefära, muskotnöt, kryddpeppar och farinsocker också. Det blev nästan lite julkänsla över bullarna på grund av kryddningen. Dock hade jag ingen saffran i degen som jag just såg att FiaBerg föreslog. Gula blev de ändå eftersom jag hade lite pumpapuré i degen.
Om ni vill göra riktigt saftiga kanelbullar så kanske det är värt att pröva att lägga på en saftig glasyr på bullen. Det är ju inte traditionellt svenskt, men otroligt gott.
Här finns lite bilder och recept på de kryddigga kanelbullarna med krämig glasyr på:
http://www.thefoodmethod.com/2012/10/spicy-cinnamon-buns-with-pumpkin.html
Mandelmassa är knepet tror jag med. En riktigt god variant är mandelmassa med smör+vaniljsocker. Och jag gör alltid minst 1 1/2 sats av fyllningen.
Dom godaste bullarna jag har ätit blev jag bjuden på på mitt gamla jobb, bakerskan där sade att hon hade i ägg i degen och det var därför.. Testade det en gång men märkte ingen skillnad. Får kanske prova igen, länge sedan jag bakade kanelbullar överhuvudtaget.
Förresten, nu när det snart är luciatider, ta lussebulledeg, med saffran förstås, och gör fyllningen mandelmassa+smör+vanilj. SÅ gott. Blev inspirerad av pågen saffransbullar när jag testade det. Och man behöver ju inte så många tråkiga lussekatter som det blir av en sats heller ;-)
Jag fyller mina bullar med nästan samma fyllning som till drömtårta, enda skillnaden är att jag öser ner en massa vaniljsocker i fyllningen så jag inte får den smöriga smaken. :)
Och sen som alla andra säger... Snåla inte med fyllningen!
Mandelmassa i fyllningen, absolut! Krossad kardemumma i degen, självklart! Den malda smakar på ett helt annat sätt. Har provat Fares kanel och äppelbullar som han gjorde i programmet GoKväll. Riktigt goda! Receptet finns att hämta på SVT.
Då låter det som om receptet har samma fyllning trots allt. Tack for att du följde upp. Vad är din åsikt angående typen av socker? Ska det vara florsocker eller vanligt socker?
Råkar du veta vad för deg de flesta bagarna använder också? Ingredienser och propotioner? (Den frågan bör nog helst besvaras under tråden "Goda kanelbullar?" istället eftersom den har att göra med deg.)
Hälsningar,
Anna
Skrivet av vibekke den 4 okt 2012
[quote]Skrivet av TheFoodMethod den 4 okt 2012
Hej vibekke,
Det låter som om skillnaden mellan fyllningen i mit recept och det du skrev är att det har mindre mandel och mer socker (eftersom marsipan består både av socker och mandelmjöl). Jag får expirementera vidare med proportionerna. Dock gillar jag verkligen mandel...
Mannen skrattar och säger att det ska vara det som på danska kallas för råmarcipan - dvs massa med extremt lite socker.
Lycka till - ska nu gå ut och äta mina ljumma bullar - KANELBULLENS DAG - mums.
Hej vibekke,
Det låter som om skillnaden mellan fyllningen i mit recept och det du skrev är att det har mindre mandel och mer socker (eftersom marsipan består både av socker och mandelmjöl). Jag får expirementera vidare med proportionerna. Dock gillar jag verkligen mandel...
Mannen skrattar och säger att det ska vara det som på danska kallas för råmarcipan - dvs massa med extremt lite socker.
Lycka till - ska nu gå ut och äta mina ljumma bullar - KANELBULLENS DAG - mums.
Hej vibekke,
Det låter som om skillnaden mellan fyllningen i mit recept och det du skrev är att det har mindre mandel och mer socker (eftersom marsipan består både av socker och mandelmjöl). Jag får expirementera vidare med proportionerna. Dock gillar jag verkligen mandel...
Skrivet av vibekke den 4 okt 2012
De köpta kanelbullarna (hos bagaren) innehåller oftast en fyllning som kallas för Remonce eller Borgmästarmassa, säger min man som är dansk bagare - så fyllningen heter kanske något annat på svenska men här är ett enkelt recept på den:
50 gr smör/bakmargarin
50 gr socker
50 gr marcipan
kanel efter smak.
Vispas med elvisp till en mjuk, smörbar massa. Spara inte på fyllningen.