När jag läser den här tråden tänker jag på "2-minuters-kolan" jag lagade jätteofta som liten. Ska erkänna att jag nog lagat den nån gång som vuxen också när godissuget vart för stort. :)
Receptet kan jag fortfarande utantill:
1 kaffekopp socker
4 msk sirap
4 msk smör
2 msk kakao
Blandas ihop, kokas i bara 2 minuter, hälls upp på en tallrik och är ju sååå smaskigt!:)
Jaa Salsa, det gjorde min mamma också när jag var liten. Men tyvärr vet jag inte hur hon gjorde och inget recept har jag hittat i hennes samling. Mycket tråkigt, för jag tyckte de var jättegoda. :(
Jag hittade på en egen variat när jag kokade knäck nu i veckan. Smeten stelnar ju så fort så man hinner inte få i allt i formarna. Jag bredde ut resten av smeten på en plåt med bakplåtspapper. När smeten var så pass sval att den var hanterbar gjorde jag långa rullar och klippte karameller av det. För att de inte skulle klibba ihop i burken blandade jag karamellerna i 1 tsk kacao och 3 tsk florsocker. Det blev jättegott och de kallas numera för knäckemeller hos oss.
Jag hittade på en egen variat när jag kokade knäck nu i veckan. Smeten stelnar ju så fort så man hinner inte få i allt i formarna. Jag bredde ut resten av smeten på en plåt med bakplåtspapper. När smeten var så pass sval att den var hanterbar gjorde jag långa rullar och klippte karameller av det. För att de inte skulle klibba ihop i burken blandade jag karamellerna i 1 tsk kacao och 3 tsk florsocker. Det blev jättegott och de kallas numera för knäckemeller hos oss.
Det finns också recept på "mormors knäck" samt flera olika "microknäck" i MK. Där har du recept (om det nu var knäck hon gjorde) och kan väl hälla smeten på en plåt istället för i formar. För säkerhetsskull kan du göra en form av smörpapper som man gör för rulltårta. Då vet du att det håller sig inom ramarna.
När jag var liten så gjorde min bästa kompis mamma knäck på plåt. När det stelnat så bröt man bitar av det och åt(L)
Det liknar lite som Daim fast utan choklad.
Skulle vara roligt att se om det är lika gott i dag som då.