Tråd:
Kött till bröllopsmiddagen..

Inlägg

@mammamodesty

jag tror intr hleller att vitlök ska vara ett hinder... fler och fler använder det ju nästan dagligen i sin mat... men man behöver ju inte överdriva med vitlöken... bara använda den som en krydda

@svensbyn

Vitlök är absolut inget hinder........det är ju jättegott! Nog är det säkert ngn som ej gillar det men det är ju svårt att hitta ngt som alla gillar.

@farmoreva

Elegant och ovanligt är gravad oxfilé. Drygt blir det också.:)
Eftersom somliga inte "vågar" äta gravat kött kan man ju ha ex rostbiff också,eller hur.
Gravad fläskkotlett är en annan idé. Man serverar en god gravsås till. Jag lägger ut recept på dem.
Gravad oxfilé och gravad fläskkotlett kallar jag dem.

@anluk

Jo, men äter alla vitlök så kan det väl kvitta.....:p

@lillaja

Man kanske ska undvika vitlök till en bröllopsmiddag ? Jag skulle i alla fall göra det.

@tilda

Tjälknöl(eller tjälknul som jag säger), vitlöksmarinerad. Supergott!!(Y)

@hansdotter

Hej!
Här kommer ett kyckling recept;

Marinad;
4 dl Kikomansoya
3 msk honung
1/2 liter matolja
2 klyftor pressad vitlök
saft från 1 citron
en nypa timjan

Blanda allt, smaka av om det behövs mer sötma- ta då lite mer honung.

Låt kycklingfiléerna ligga i denna marinad minst 12 timmar (under natten). Stek kycklingen i ugnen.

Skiva upp skivor och servera kallt.

Passar bra med en potatisgratäng med.

För att göra det lite festligare kan du ju alltid göra en röd pesto till. Eller en aubergineröra.

@lillaja

Skrivet av MammaModesty den 16 jan 2008

hittade ett recept på kall fläskfile i marinad på nätet. har inte lagt in det bland mina recept efter som jag inte testat det själv men kan lägga in det och sedan testa det till helgen :D
Receptet var till många... så det kanske kan passa...

Perfekt för större bjudningar!

MARINERAD KALL FLÄSKFILÉ
Ingredienser: (15 - Portioner)

1700g - Fläskfilé
- Smör till stekningen
- ---------KRYDDBLANDNING-----
2msk - Salt
1/2tsk - Svartpeppar
1tsk - Mexikansk kryddblandning
1tsk - Finstött rosmarin
1tsk - Salvia
1/2tsk - Vitlökspulver
- ------------MARINAD---------
1/2tsk - Salt
1tsk - Svartpeppar
1dl - Vinäger
3/4dl - Vatten
3dl - Olja
2 - Vitlöksklyftor; pressade
1 - Gul lök; finhackad
1dl - Finhackad persilja
1dl - Kapris

Beskrivning:
Sätt ugnen på 225°. Putsa filéerna, blanda kryddorna till
kryddblandningen och klappa in den i filéerna. Bryn filéerna runt om
i en stekpanna med lite smör. Lägg dem i en långpanna och stek
färdigt i ugnen, 15-20 minuter beroende på tjockleken. Låt dem svalna
och förvara dem i kylskåp fram till serveringen. Gör även marinaden
färdig och förvara i kylskåpet. Marinad: Hacka lök och persilja fint
och låt kaprisen rinna av. Blanda alla ingredienser till marinaden
och smaka av den. Vispa i den då och då tills saltet har smält.

Servering: Skär det kalla köttet i drygt 1/2 cm tjocka skivor och
lägg upp på ett fat med kant. Häll marianden över och låt köttet
marinera på svalt ställe minst 1-2 timmar före serveringen.

Det här receptet har jag bland mina gömmor (ett av dom bästa). Orginalrecept från Allt om Mat nr.13 år 1988.
Det ingick i en buffé, och man serverar bakad potatis och en god skinkdip samt sallad ost och druvor.
Jag har recepten kvar + tidningen.

@mammamodesty

nu är det sparat bland mina recept

@mammamodesty

hittade ett recept på kall fläskfile i marinad på nätet. har inte lagt in det bland mina recept efter som jag inte testat det själv men kan lägga in det och sedan testa det till helgen :D
Receptet var till många... så det kanske kan passa...

Perfekt för större bjudningar!

MARINERAD KALL FLÄSKFILÉ
Ingredienser: (15 - Portioner)

1700g - Fläskfilé
- Smör till stekningen
- ---------KRYDDBLANDNING-----
2msk - Salt
1/2tsk - Svartpeppar
1tsk - Mexikansk kryddblandning
1tsk - Finstött rosmarin
1tsk - Salvia
1/2tsk - Vitlökspulver
- ------------MARINAD---------
1/2tsk - Salt
1tsk - Svartpeppar
1dl - Vinäger
3/4dl - Vatten
3dl - Olja
2 - Vitlöksklyftor; pressade
1 - Gul lök; finhackad
1dl - Finhackad persilja
1dl - Kapris

Beskrivning:
Sätt ugnen på 225°. Putsa filéerna, blanda kryddorna till
kryddblandningen och klappa in den i filéerna. Bryn filéerna runt om
i en stekpanna med lite smör. Lägg dem i en långpanna och stek
färdigt i ugnen, 15-20 minuter beroende på tjockleken. Låt dem svalna
och förvara dem i kylskåp fram till serveringen. Gör även marinaden
färdig och förvara i kylskåpet. Marinad: Hacka lök och persilja fint
och låt kaprisen rinna av. Blanda alla ingredienser till marinaden
och smaka av den. Vispa i den då och då tills saltet har smält.

Servering: Skär det kalla köttet i drygt 1/2 cm tjocka skivor och
lägg upp på ett fat med kant. Häll marianden över och låt köttet
marinera på svalt ställe minst 1-2 timmar före serveringen.

@lillaja

Nu har jag skrivit in recepten på
Citron & pepparstekt oxfilé...och Helstekt pepparfile´ (inte godkänna ännu)
Håll till godo det är underbara recept när man vill förbereda någon- eller några dagar innan festen, då vill man ju bara umgås.
Ha de´

@svensbyn

Kanske någon har någon god kall kyckling?