Tråd:
Minestrone, som det gjordes i skolan

Inlägg

@frokenviol

Tyckte också om skolans minestrone! Väldigt god, men sen är jag inte någon "matsnobb" utan äter gärna pulversoppar. Snabbt, smidigt och lätt när det är bråttom :D Har tyvärr inget bra recept då jag alltid kör pulvervariant, men det skulle kanske vara något att göra den själv {struggle}

@boboo

Jag gör min Minestrone på 1 1/2 liter vatten och anväder dom grönsaker som finns hemma, som pasta använder jag vermiccelli från Willy`s.
Men jag har alltid potati, färsk vitlök och purjolök i, sedan smaksätter jag med tomatpure, starkajvar, chilisås. Och kryddar med Salt, vitpeppar, spiskummin och torkad koriander.Man styr styrkan själv med ajvaren.
Och vill jag ha den matigare steker jag skivad choritzo och lägger i varje tallrik.

Det är den absolut godaste Minestrone jag smakat.
Hoppas du prövar den :)

@soccermum

Skrivet av Cassiopeya den 21 nov 2010

Problemet är väl det, att alla recept är ungefär likadana, och de jag testat har minst sagt inte varit goda, då slår skolans dem med hästlängder. Är inte så säker på att det var pulvervarianten vi fick i skolan, men är det så är den bra mycket godare än den "riktiga"! Får väl hålla till godo med pulvervarianten tills jag hittar någon som är godare. Inget fel med pulver egentligen, även om det alltid är roligare och oftast (?) godare med hemmagjord.

Huvudsaken är väl att du (i detta fallet) är nöjd :) Och som sagt, någon av ovan nämnda varianter kanske är det rätta! {question}

@cassiopeya

Skrivet av soccermum den 21 nov 2010

[quote]Skrivet av Cassiopeya den 21 nov 2010

[quote]Skrivet av soccermum den 20 nov 2010

[quote]Skrivet av boz1965 den 20 nov 2010

[quote]Skrivet av Cassiopeya den 18 nov 2010

Finns det någon som vet hur Minestronesoppa i skolan gjordes...

Enligt beskrivningen på paketet. Skolorna kör nästan uteslutande med pulversoppor (med undantag för ärtsoppa). De gjorde de även på 70-talet när jag gick i skolan.[/quote]

tänkte precis samma sak... minns inga goda soppor direkt från skolmatsalen-smakade pulver allihop :([/quote]

Hur gör du din minestrone då? Undrade ju över ett bra recept? [/quote]

Gör aldrig minestrone just pga av skolans pulvervariant :( Och eftersom du frågade efter skolreceptet så tänkte jag precis det boz skrev-"gör efter beskrivningen på paketet"... Men lycka till i jakten efter ett bra recept! Hoppas någon av de som nu ligger inne blir goda så att du kan byta ut pulver- och skolvarianten mot en annan även om det var skolvarianten du sökte :)[/quote]

Problemet är väl det, att alla recept är ungefär likadana, och de jag testat har minst sagt inte varit goda, då slår skolans dem med hästlängder. Är inte så säker på att det var pulvervarianten vi fick i skolan, men är det så är den bra mycket godare än den "riktiga"! Får väl hålla till godo med pulvervarianten tills jag hittar någon som är godare. Inget fel med pulver egentligen, även om det alltid är roligare och oftast (?) godare med hemmagjord.

@soccermum

Skrivet av estrid1 den 21 nov 2010

När jag gick i skolan så hittade jag till min stora glädje spagetti i min minestonesoppa."Spagettin" visade sig vara en gummisnodd...

Skrattar och mår illa om vartannat :DD {sick} :DD

@soccermum

Skrivet av Cassiopeya den 21 nov 2010

[quote]Skrivet av soccermum den 20 nov 2010

[quote]Skrivet av boz1965 den 20 nov 2010

[quote]Skrivet av Cassiopeya den 18 nov 2010

Finns det någon som vet hur Minestronesoppa i skolan gjordes...

Enligt beskrivningen på paketet. Skolorna kör nästan uteslutande med pulversoppor (med undantag för ärtsoppa). De gjorde de även på 70-talet när jag gick i skolan.[/quote]

tänkte precis samma sak... minns inga goda soppor direkt från skolmatsalen-smakade pulver allihop :([/quote]

Hur gör du din minestrone då? Undrade ju över ett bra recept? [/quote]

Gör aldrig minestrone just pga av skolans pulvervariant :( Och eftersom du frågade efter skolreceptet så tänkte jag precis det boz skrev-"gör efter beskrivningen på paketet"... Men lycka till i jakten efter ett bra recept! Hoppas någon av de som nu ligger inne blir goda så att du kan byta ut pulver- och skolvarianten mot en annan även om det var skolvarianten du sökte :)

@lunchdax

Minestrone-soppan i min skola för inte så väldigt många år sedan var oftast tomatsoppa med makaroner. Men även ibland med smala spaghettis. Dessa smala spaghettis är väl samma sak som sopp-nudlar. De finns att köpa i de flesta mataffärer, det brukar till och med finnas olika sorter och "snurrade" (om man nu vill ha det).

Jag har en gammal bok som lagar "billig" mat och då finns minstrone med. Men jag har inte smakat ännu, här är det iaf:
4port.
3-4 skivor sidfläsk (färskt lr rimmat) eller bacon
1 gul lök
1 morot
1 liten bit rotselleri
2 potatisar
1 klyfta vitkål (150-200g)
1 och en fjärdedels liter vatten
2 buljongtärningar
1 liten knippa spagetti ( ca 25g, eller ca 1dl sopp-makaroner)
en halv eller 1dl ris
1 litet paket ärtor
1 vitlöksklyfta
salt & vitpeppar

Skär fläsket i tärningar, skala hacka lök. Fräs båda i grytan (inget fett). Skär/strimla morot, selleri, potatis & vitkål. Fräs grönsakerna med fläsket+löken. Häll på vatten o buljong, koka under lock 10min. Tillsätt ev. ris o makaroner, spagetti. Koka 10min till. Tillsätt ärtor o koka några få minuter till, sen krydda med vitlök o peppar/salt. Vitt enkelt bröd smakar bäst till.

@estrid1

När jag gick i skolan så hittade jag till min stora glädje spagetti i min minestonesoppa."Spagettin" visade sig vara en gummisnodd...

@boz1965

Skrivet av Cassiopeya den 21 nov 2010

Men hur gör du din riktiga goda minestrone då? De recept jag har provat har inte alls varit lika goda, och jag är inte kräsen utan äter det mesta.

Jag lagar sällan Minestrone så jag har inte direkt nåt eget recept, men när jag gör det så brukar jag använda mig av Stefano Catenaccis goda recept:

Ingredienser

3 morötter
4 potatisar
1 lök, gul
1 schalottenlök
4 vitlöksklyftor
4 selleristjälkar
4 plommontomater
1 chili, röd
Blomkål, litet huvud
0.5 dl olivolja (Castel di Lego eller annan jungfruolja)
100 g spenat
salt och vitpeppar

Gör så här
1. Skala och tärna morötter och potatis.
2. Skala och skiva den gula löken.
3. Skala och hacka schalottenlök och vitlök.
4. Skär selleristjälkarna i 3 cm långa bitar.
5. Tärna tomaterna.
6. Dela chilin i 4 delar och avlägsna kärnhuvudet.
7. Skär blomkålen i buketter.
8. Stek försiktigt lök och vitlök i 1 dl olja i en stekgryta.
9. Tillsätt morötter, potatis, selleri och tomater.
10. Täck med vatten och koka på svag värme ca 1 timme.
11. Tillsätt blomkål och chili i soppan, smaka av med salt och peppar.
12. Koka ytterligare 10 minuter.
13. Tillsätt spenat strax innan servering. Avsluta med att ringla resterande olja över soppan.

Vill man absolut ha pasta i soppan funkar det bra med att bryta i lite Fidelini-nudlar.

@doctorwho

Minns att i min skola smakade soppan starkt syrlig tomatsås utspädd med buljong. Pastan i den gick inte att identifiera, var väldigt överkokt. Viktväktarnas minestrone är god,tycker inte annars om deras mat. Lägger in recept på den idag. Mexicanasoppan var god även på min skola, har tyvärr inget recept jag heller.

@cassiopeya

Skrivet av soccermum den 20 nov 2010

[quote]Skrivet av boz1965 den 20 nov 2010

[quote]Skrivet av Cassiopeya den 18 nov 2010

Finns det någon som vet hur Minestronesoppa i skolan gjordes...

Enligt beskrivningen på paketet. Skolorna kör nästan uteslutande med pulversoppor (med undantag för ärtsoppa). De gjorde de även på 70-talet när jag gick i skolan.[/quote]

tänkte precis samma sak... minns inga goda soppor direkt från skolmatsalen-smakade pulver allihop :([/quote]

Hur gör du din minestrone då? Undrade ju över ett bra recept?

@cassiopeya

Skrivet av boz1965 den 20 nov 2010

[quote]Skrivet av Cassiopeya den 18 nov 2010

Finns det någon som vet hur Minestronesoppa i skolan gjordes...

Enligt beskrivningen på paketet. Skolorna kör nästan uteslutande med pulversoppor (med undantag för ärtsoppa). De gjorde de även på 70-talet när jag gick i skolan.[/quote]

Men hur gör du din riktiga goda minestrone då? De recept jag har provat har inte alls varit lika goda, och jag är inte kräsen utan äter det mesta.