Tråd:
Musslor för en nybörjare. Tips tack!!

Inlägg

@kjelleh

hejsan , klart du skall smaka blåmusslor, jag brukar skala och hacka lök, och lite olika färska kryddor, tex dina egna favoriter, men kom ihåg att putsa dom först, och knacka dom försiktigt i skärbrädan innan du lägger i dom för dom brukar stänga sig då , och då kan du fortsätta med dom, sedan när du brynt lök och kryddor så brukar jag slå på lite lagom med vitt vin, och , lägg sedan ner musslorna och koka i ca 3-5 min. sedan så tar du upp o kollar du dom , blanda sedan i mat grädde i det du kokat dom i,och lägg tillbaka musslorna ,och sedan så är det bara att sätta fram grytan, och servera med ett gott bröd som du /ni kan doppa i spadet och njuta, smaklig spis på dig,

@ulrika91

Skrivet av JennyMariaBrandstrom den 5 okt 2010

Nej, det är lika enkelt att hitta till Fiskekyrkan. ut från Saluhallen och följer vallgraven längst Salgrensgatan, förbi Rosenlundsplatsen upp på Rosenlundsgatan, så ligger fiskekyrkan där , den är svår att missa!

Haha nej nu misstolkade du mig. Jag vet mycket väl var Fiskekyrka ligger men eftersom detta är en klubb för människor i hela Sverige (dvs människor som inte vet att i Göteborg går man till Fiskekyrka för att handla fisk och skaldjur) så använde jag ordet "Saluhall" för att göra det förståeligt även för folk utanför Göteborg.

@jennymariabrandstrom

Nej, det är lika enkelt att hitta till Fiskekyrkan. ut från Saluhallen och följer vallgraven längst Salgrensgatan, förbi Rosenlundsplatsen upp på Rosenlundsgatan, så ligger fiskekyrkan där , den är svår att missa!

@ulrika91

Skrivet av JennyMariaBrandstrom den 5 okt 2010

Varför går du inte till fiskekyrkan?
Knacka på muslan för att kolla om den är färsk, stänger muslan snabbt skalet är den färsk och bra.

Haha jo det var dit jag tänkte gå, men eftersom inte alla vet vad Fiskekyrkan är så sa jag saluhallen för att göra det hela enklare.

@jennymariabrandstrom

Varför går du inte till fiskekyrkan?
Knacka på muslan för att kolla om den är färsk, stänger muslan snabbt skalet är den färsk och bra.

@the_mama97mia

Vinkokta blåmusslor

Enkelt. Ibland är det enkla det bästa.

@liselotte60

Hej!

Jag bor på östkusten och jag vet inte om det är därför, precis men jag har aldrig ätit blåmusslor så som du beskriver det. Däremot brukar jag göra väldigt goda så kallade greenshell musslor med en liten thailändsk touch. Inte så miljövänligt, antagligen- de kommer från Nya Zeland men supergott och receptet går kanske att applicera på blåmusslor tänkte jag.
Grönskalsmusslorna brukar ju ligga i bara en skalhalva så här får man improvisera lite. Här är iallafall receptet. Jag har inga exakta mått utan det viktiga är indigrenserna, inte måtten- ta efter behag.
Riven ingefära
Lite finhackad chili
Färsk hackad koriander
Hackad persilja
limeskal, rivet
Limesaft
Olja (så pass mycket att det blir lite rinnigt av allt man blandar ihop.)
(citrongräs om man vill)
Vitlök, pressad eller riven.
Salt, gärna grovsalt.
Man ska mortla allt till en smet, men det går bra att bara blanda ihop allt om man har hackat ordentligt.
Jag brukar klicka i en tesked i varje skalhalva, men det fungerar säkert att hälla i allt i en kastrull och röra om ordentligt så smeten kommer in i musslorna. (Jag brukar värma musslorna i folie på grillen. Doften när man öppnar foliepaketet är underbar och det blir en väldigt god buljong som lämpar sig att doppa vitt bröd i eller göra soppa på). Eftersom det är lite annorlunda med blåmusslor kan man säkert ha i en skvätt vitt vin så spadet med alla smaker lättare kommer in i musslorna.

@ulrika91

Ja jag bor på västkusten och har aldrig ätit musslor. Det verkar så slibbigt. När vi var i England satte alla andra (utom jag) i sig var sin stor kastrull av blåmusslor i någon god bulong och alla njöt högljutt. Nu vill jag ha er hjälp!

Jag vill jättegärna testa musslor men för att inte få en felaktig bild så vill jag liksom äta riktigt goda musslor första gången jag äter det. Och då snackar vi om färska fina musslor som jag får traska iväg till Saluhallen och handla.

Vilka musslor ska man satsa på, blå? Vongolemusslor (de ser godare ut än blåmusslor)?

Vilket recept ska man använda sig av? Ska man bara slänga ihop lite vitlök, persilja och chili i en gryta med mycket olja, på med musslorna till dom öppnar sig och sen tillsätta lite vin? Det låter ju gudomligt gott, och verkar vara ett vanligt sätt att göra dem på. Men musseldelen av det hela låter lite läskig. Men jag SKA testa! Det måste jag.

Alla tips angående detta är välkomna! :)