Tråd:
Musslor för en nybörjare. Tips tack!!

Inlägg

@ulrika91

Skrivet av chrisn den 9 okt 2010

(Y) tror lättaste sättet att lära sig äta musslor är att gratiner dom eller som jag ofta gör grilla dom bara att koka dom ca 5-6 minuter ta bort det tomma skalet gör ett smör på vad du gillar tex smör olja vitlök riven ost o basilika eller timjan grilla tills dom fått fin färg super gott

Tack för tipset. Ska testa musslor idag, till förrätt. Då tar jag nog till ditt tips :D

@chrisq

(Y) tror lättaste sättet att lära sig äta musslor är att gratiner dom eller som jag ofta gör grilla dom bara att koka dom ca 5-6 minuter ta bort det tomma skalet gör ett smör på vad du gillar tex smör olja vitlök riven ost o basilika eller timjan grilla tills dom fått fin färg super gott

@ulrika91

Jag har inte vågat mig på att pröva än! Men så fort jag gör det så kommer jag använda mig av tipsen här och sedan berätta här vad jag tyckte :D Ska bli väldigt spännande.

@maxxess

Vi vill veta hur det går med musselätandet ;-)

@bumbis

Jag är definitivt ingen musselälskare men jag doppar gärna brödet i den goda såsen som blir när man kokar dom i vin, grädde, vitlök och annat. Jag tycker inte att du ska prova någon konserv för då smarkar dom bara salt. Prova att göra egna färska, dom kostar bara ca 50 kr nätet och du verkar ju vara en riktig fena i köket så det blir säkert jättegott.

@idea_

Efter att ha sett en mängd kockprogram har man lärt sig regeln, en mussla som inte stänger sig när du knackar på den före kokning är död, därför oätlig. En mussla som inte öpnar sig under kokning är sjuk eller död innan kokning och bör inte ätas. Om man inte följer detta ber man om matförgiftning.

Med detta sagt, svengelsk, du gjorde helt rätt som kastade de oöppnade musslorna.

@svengelsk

Förra gången jag lagade musslor var det flera stycken som inte öppnade sig vid tillagningen. Jag lade tillbaka dem i spadet och kokade längre, men de förblev envist stängda. är det någon som vet vad det kan bero på. Jag vågade inte äta dem.Kunde jag ha gjort det?

@maxxess

Skrivet av Ulrika91 den 5 okt 2010

Är det någon idé att dra ut på en restaurang första gången man vill testa musslor? För att få dem lagade av proffs. Eller ska jag helt enkelt laga det hemma? För jag vill få ett bra första intryck!

Blåmussla är riktigt gott tycker jag, men samtidigt inget jag går på krogen för. Sist jag åt blåmusslor ute var de så sega att man knappt kunde tugga dem och kryddningen var värdelös. Brrr... en konserv hade varit bättre!

Ett enkelt sätt att öht testa blåmussla innan du börjar koka med vin och grädde är enkelt. Köp en konserv (inte lågprismärke). Rensa/kontrollera varje mussla så det inte sitter sjögräs eller annat i den (drag bort). Det kan förekomma i alla konserver, missar man det blir det lika kul som med dåligt rensade kantareller..

Smaka en mussla ur burken, gör ett par varma mackor med enbart lite smör, musslor och ost. Om det smakar OK så kan det vara värt att prova färskkokta musslor tycker jag. Känner du direkt att du inte gillar musslor så varför köpa färska?

Skall du laga hemma så ta rätt på ett recept med både vin och grädde.

@siggemums

Själv är jag måttligt förtjust i musslor, tyvärr för egentligen är det gott! Det sitter i sen en gång i ungdomen då vi plockade musslor vid en ö när vi var och badade och sen grillade dem och åt ... hua sen blev jag sjuk{sick} Nu vet man ju bättre...

När man bor i Göteborg behöver man inte gå till Feskekörkan för att köpa fisk och skaldjur av riktigt fiin kvalite. Där är en speciell miljö som är kul att uppleva, men själv handlar jag sällan där eftersom vi bor i utkanten av stan.
Det massor av små fiskvagnar i stan med fisk av högsta kvalité. Där jag bor har vi minst tio fiskvagnar att välja mellan som säljer fisk och skaldjur av toppkvalite. Självklart får man också betala för kvalite. Hos en bra fiskhandlare kan du också fråga om tillagning.

Ska man äta på Sjömaggan i Mannerströms regi får man nog passa på innan han lämnar över till en annan känd kock.

@boz1965

Ska du ha ett 100%-igt intryck av musslor (eller annat gott från havet) ska du absolut ta dig till Sjömagasinet eftersom du bor i Götet. Sjömagasinet drivs av Leif Mannerström, en av landets absolut bästa kockar.

Kolla in deras hemsida här:

http://www.sjomagasinet.se/lang.asp?lang=se

@ulrika91

Är det någon idé att dra ut på en restaurang första gången man vill testa musslor? För att få dem lagade av proffs. Eller ska jag helt enkelt laga det hemma? För jag vill få ett bra första intryck!

@boz1965

Moules Marinière är ju inte alltför avancerat även om det är "görgött":

Moules marinières