Tråd:
”Mysko svampar”

Inlägg

@absolutelizzie

Portabello går bra att steka några minuter på varje sida och sen ha istället för hamburgare med alla andra tillbehör. Eller skiva och steka i lite smör,med lök och vitlök, kryddor man gillar och sen hälla på grädde. Det tråkiga är att portabello släpper ifrån sig en brun färg vid stekning så att grädden blir brun, men bortser man från det är set supergott.

@mostera

Tusen Tack för svaren!

Ska absolut prova så fort jag ska göra något med svamp. Nu behöver jag inte snegla misstänksamt på dom längre. {clap} {silly}

@mistys

Shitake finns i dom flesta affärer, åtminstone här i Uppsala. Jag tycker den är supergod men den har lite starkare svampsmak så man behöver faktiskt inte lika mycket som av ex champinjoner. Vilket kanske är bra för den är lite dyr.
Stek den och ha den i soppor, grytor, pajer ja var du vill.

@frucaos

Jag provade ostronskivling för första gången idag- i en nudelsallad. Fast kände inte av svampen - den försvann i allt annat ...
Portabello ska bl.a vara fin att grilla!

@maxxess

Skrivet av MosterA den 20 mar 2010

Jag har aldrig tordats använda svampar jag inte känner till. I butikerna finns bl a Portabello, Shitake och ostronskivling (den

Att inte använda okända svampar i naturen är helt rätt, att inte provhandlat i butik är snudd på brottsligt! hehe

Att sitta och beskriva smak är lönlöst ibland men faktum är att allt som du har champinjoner till kan du ersätta med portabella, det är bara en riktigt stor skogschampinjon. Skogschampinjon i sin tur är som den vanliga fast med lite kraftigare smak.

Ostronskivling är en mycket sjysst svamp som smakar lite mer utan att vara påträngande. Kan se lite läskig ut i butik då nya små svampar som är på gång ibland kan se ut som småkryp/ohyra. Kan användas i alla svamprecept och är min klara favorit till vardags, en mycket bra svamp som oftast kostar en tia eller två till hela rätten (priset på drygt 100 kr/kg avskräcker en del)

Shitake har jag aldrig fått tag i färsk : Den är löjligt god i soppor så den står på inköpslistan :-)

Det är bara att köpa och prova, du blir inte besviken på någon av ovan om du gillar svamp.
Wikipedia har mer info..

@the_mama97mia

Bra fråga, jag har aldrig testat, håller mig till egenplockade....
Hoppas ngn kan svara o ge tips!

@mostera

Jag har aldrig tordats använda svampar jag inte känner till. I butikerna finns bl a Portabello, Shitake och ostronskivling (den ska finnas här i Sverige, men jag kan inget om den). Okända svampar och aldrig prövade av mig.

Någon som vet hur dessa svampar behandlas, tillreds, smakar, passar bäst till m m.

Är det bara att borsta av dom, skiva och steka i smör med salt och vitpeppar, eller?