(L)Först och främst så kokar jag min skinka själv i stor gryta.
Koka upp skinka och skumma av en gång och därefter sköljer jag av skinka och har i nytt vatten. i grytan har jag sedan i kålrötter, morötter, palsternacka, pepparrot, gul lök som är fullproppad med nejlikor. Därefter tar jag en näve med hela kryddpeppar, halv näve av hela vitpeppar och svartpeppar. Tar även 2 msk rosépeppar samt lika mycket grönpeppar. Slutligen lägger jag i 4-5 lagerblad. Låt koka tills temperaturen är lagom. Låt stå över natten och svalna i spadet. På julaftonsmorgonen tar jag upp skinka och silar upp buljongen som vi har till dopp i grytan och samtidigt griljerar jag skinkar med en uppvispad äggula, stark senap och honung. Därefter strör jag på ströbröd och in i ugnen.
Till frukosten på julafton äter vi dopp i gryta med nygriljerad skinka. Jättehärligt!
Julkramar till er alla!