Tråd:
När griljera skinkan?

Inlägg

@mb-67

(L)Först och främst så kokar jag min skinka själv i stor gryta.
Koka upp skinka och skumma av en gång och därefter sköljer jag av skinka och har i nytt vatten. i grytan har jag sedan i kålrötter, morötter, palsternacka, pepparrot, gul lök som är fullproppad med nejlikor. Därefter tar jag en näve med hela kryddpeppar, halv näve av hela vitpeppar och svartpeppar. Tar även 2 msk rosépeppar samt lika mycket grönpeppar. Slutligen lägger jag i 4-5 lagerblad. Låt koka tills temperaturen är lagom. Låt stå över natten och svalna i spadet. På julaftonsmorgonen tar jag upp skinka och silar upp buljongen som vi har till dopp i grytan och samtidigt griljerar jag skinkar med en uppvispad äggula, stark senap och honung. Därefter strör jag på ströbröd och in i ugnen.
Till frukosten på julafton äter vi dopp i gryta med nygriljerad skinka. Jättehärligt!
Julkramar till er alla!

@farmormor

Jag brukar också griljera skinka den 23 dec. Jag har de senaste åren gjort skinkan i stekpåse (istället för att koka) vilket jag rekommenderar. (Y)

@lenabe1

Skrivet av Anderstam den 13 dec 2012

Jag griljerar alltid på uppesittarkvällen den 23 Dec.
Doften sprider sig då och man får en första provsmak innan man somnar.
Efter nyår gör jag andra rätter av eventuell kvarvarande skinka.

Så gör jag också. :)

@lenabe1

Skrivet av MosterNettan den 15 dec 2012

[quote]Skrivet av ms8 den 14 dec 2012

Kokar o grilljerar dagen innan julafton. Det ska va så.

Ja är det tradition så är det!
(Y)[/quote]

Jag håller med. {dance}

@bitten56

Håller med , dagen innan julafton ska det vara.

@mosternettan

Skrivet av ms8 den 14 dec 2012

Kokar o grilljerar dagen innan julafton. Det ska va så.

Ja är det tradition så är det!
(Y)

@ms8

Kokar o grilljerar dagen innan julafton. Det ska va så.

@ninnim

Jag tycker det hör till tradition att göra det kvällen innan julafton. Då gör jag även knäck och smakar lite glögg.

@elleave

Skrivet av rosatalo den 14 dec 2012

[quote]Skrivet av Scooby-Doo den 13 dec 2012

Färdig skinka, griljerad och klar håller sig cirka en vecka i kylskåp. Tillagas den till julafton bör man alltså förbruka den innan nyår. Den bör förvaras under 6 grader, och försök att inte ta in och ut den för mycket ur kylen. Dela då hellre upp den i flera bitar och ta bara ut så mycket som beräknas gå åt.

Nog håller väl skinkan längre än en vecka i kylskåp. Vår har aldrig blivit dålig fast den funnits kvar till trettondagen, efter det blir den paj eller gratäng. Har gått hur bra som helst. Man får använda näsan.[/quote]

Håller med! Har alltid skinka mer än en vecka, men det går ju bra att frysa in griljerad skina i skivor om man vill. :)
Någon som provat en sån julkalkon? (som ser ut som skina)

@ingbrittan

Jag griljerar alltid skinkan på förmiddagen den 23, för på kvällen kommer sonen med
familj från Stockholm då blir det skinksmörgås bl.a.

@tantz

Griljerar alltid den 23:dje. Gjorde misstaget att göra den klar den 20.de en gång.. BIIIG MISTAKE!! Den va ju slut så jag fick koka och griljera en ny den 23:dje iaf..{laugh}

@rosatalo

Skrivet av Scooby-Doo den 13 dec 2012

Färdig skinka, griljerad och klar håller sig cirka en vecka i kylskåp. Tillagas den till julafton bör man alltså förbruka den innan nyår. Den bör förvaras under 6 grader, och försök att inte ta in och ut den för mycket ur kylen. Dela då hellre upp den i flera bitar och ta bara ut så mycket som beräknas gå åt.

Nog håller väl skinkan längre än en vecka i kylskåp. Vår har aldrig blivit dålig fast den funnits kvar till trettondagen, efter det blir den paj eller gratäng. Har gått hur bra som helst. Man får använda näsan.