Tråd:
Torka svamp i ugnen?

Inlägg

@frucaos

Ska man nödvändigtvis använda ugnen så sätt bara på ugnslampan - ingen värme alls! Tycker att de blir svarta och trista då med, men de smakar ok. Bäst är som andra sagt att lufttorka - jag ställer gärna i pappkartong ovanpå datorn ... den ger lagom med värme! blir superbra.

@christian34

Jag fick torkad svamp av en väninna. Den var torkad i kuddvar som fick hänga över vedspisen.Resultatet var förträffligt !!
Annars tycker jag det borde gå bra i en varmluftsugn på måttlig temperatur och luckan på glänt och på perforerade plåtar.

@diddi1982

Tycker det är konstigt att ni får en konstig konsistens på svampen...det har min mamma aldrig fått utan den har blivit som den torkade svamp man kan köpa i butik.

Att lufttirka på tidningspapper eller plåtar är ett bra tips o enkelt...händer att vi gör så med..men inte det enklaste då man har katter som är precis överallt o leker med precis allt =-/ =-p

@hilmer54

Skrivet av jonsar02 den 12 feb 2011

Jag jobbar med svamp och kan inte rekommendera att torka i ugnen. Kvalitén blir inte bra och det sprids jättemycket sporer runt i rummet och det kan skapa problem för personer med luftrörsproblem.
Det bästa sättet att torka är att göra en egen tork (finns jättemycket skisser och beskrivningar om man söker på internet) som man kan ha utomhus när man använder den eller köpa en tork och ha den ute när man kör den. T.ex. har OBH Nordica en hyfsad tork för hobbybruk men sen finns det dyrare och bättre torkar att köpa.

Om man trots allt vill torka i ugnen ska det vara en varmluftsugn och man ska bara ha 50 grader. Annars blir det för hett och svampen får en mycket dålig kvalitét.

Provade torka med varmluftsugn men det blev inte bra
För varmt och för lite luftcirkulation.
I och för sig var det soppar, dom kanske innehåller mer vätska än ex trattisar

@jonsar02

Jag jobbar med svamp och kan inte rekommendera att torka i ugnen. Kvalitén blir inte bra och det sprids jättemycket sporer runt i rummet och det kan skapa problem för personer med luftrörsproblem.
Det bästa sättet att torka är att göra en egen tork (finns jättemycket skisser och beskrivningar om man söker på internet) som man kan ha utomhus när man använder den eller köpa en tork och ha den ute när man kör den. T.ex. har OBH Nordica en hyfsad tork för hobbybruk men sen finns det dyrare och bättre torkar att köpa.

Om man trots allt vill torka i ugnen ska det vara en varmluftsugn och man ska bara ha 50 grader. Annars blir det för hett och svampen får en mycket dålig kvalitét.

@boz1965

Skrivet av Hilmer54 den 12 feb 2011

Har provat torka i ugn inget bra resultat...

Har också testat det där. Ingen höjdare precis.

@hilmer54

Har provat torka i ugn inget bra resultat.

Testa att spänna upp ett lakan el dyl. och sätt kupevärmaren under så torkar svampen fort.

Har själv en hemmasnickrad svamptork, 3 fasta frigolitväggar och 1 löstagbar, hyllor av myggnät under placerar jag kupevärmaren.
Fungerar superbra(Y) extra + Väger ingenting lätt att flytta.

@jbson

La svampen (trattisar) på plåtar med tidningspapper nere i källaren nära vedspisen och där torkade de fort o fint.(A)

Har testat ugnen men gillar inte lukten som blir, tycker inte att de blir torra utan små mörka o konstig konistens...

@wildlife

Trä upp dom på en tråd med hjälp av en synål och häng upp som en tvättlina i rumstemperatur... Större svampar delas och små kan få vara hela...

@5katter

Vi brukar inte torka svampen i ugnen utan bara lägga svampen på en bricka och låta den stå i nån vecka

@diddi1982

Min mamma brukar göra så. Tror det är 75 - 125 grader hon har på ugnen..beror på vad för svamp det är och hur blöt den är. Hon brukar fylla två plåtar åt gången och variera plats på dem om vilken som är överst då och då. Sen så ser hon till att ugnsluckan är lite öppen så att det inte blir att svampen steks/kokas i vätskan som försvinner från svampen.

@the_mama97mia

http://www.matklubben.se/matprat/dessert-_godis_och_baktips__21/torka_svamp_5339.html

Finns minst en tråd till i ämnet