Dillkött

Kokt kött i bitar kallas också för frikassé men det serveras alltid i eller med en sås. Dillkött kan lagas av både kalv- och lammkött.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • ca 1 kg kalv- eller lammkött av bringa, bog, rygg eller bröst
  • 2 l vatten
  • 1 msk salt
  • 1/2 tsk vitpepparkorn
  • 3 kryddnejlikor
  • 1 gul lök
  • Sås:
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl buljong (kokspad)
  • 1/2 äggulor
  • 1/2 dl grädde
  • 1 msk pressad citron
  • 1/2 krm socker
  • 3 msk hackad dill

Gör så här

  1. Koka upp vattnet med salt. Lägg köttet i en kastrull och häll det kokande vattnet över. Lägg i kryddor och lök. Koka ca 1?1 1/2 timme. Ta grytan från värmen och låt det stå ca 20 minuter med locket på. Ta upp köttet, ta bort ben och ev senor. Skär det i så jämna bitar som möjligt. Håll det varmt. Smält fettet, rör i mjölet och späd med buljong. Sjud såsen ca 5 minuter. Ta den från värmen. Vispa ner gulorna blandade med grädden. Smaksätt med citron, socker och dill. Sjud upp under vispning. OBS! Såsen får inte koka nu. Häll såsen över köttet i karotten.Servera dillköttet med kokt potatis eller ris. Grönsaker är också gott till.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr