Jölmens pizza

En mycket god pizza som jag fått mycket cred för genom åren. Min hemlighet?..... Lägg ner mycket kärlek i tomatsåsen, det lönar sig smakmässigt!! Det viktigaste för att lyckas med att baka pizza hemma är att få till en riktig undervärme. Detta löser man genom att använda förvärmda plåtar!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pizzadeg:
  • 1 1/4 dl ljummet vatten
  • 2 tsk salt
  • ½ dl olja
  • 5 dl vetemjöl
  • 15- 20 gr jäst
  • Tomatsås:
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja
  • 1 brk krossade tomater
  • 3 lagerblad
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk timjan
  • 3 msk tomatpuré
  • oregano

Gör så här

  1. Blanda jäst, salt och vatten i en assistenbunke. Tillsätt olja och vetemjöl. Kör till en smidig, kladdfri deg. Låt den jäsa i 30 minuter under duk på varmt ställe innan den bakas ut. Använd kavel och baka ut mycket tunt. Om man vill kan man göra en lite tjockare kant. Satsen räcker till 2 plåtar, eller 4 runda pizzor.
  2. Stek hackad lök och finhackad vitlök i olja. Häll tomaterna i en mixer och tillsätt den brynta löken. Kör till en slät sås. Häll tillbaka såsen i kastrullen (skölj ur med lite vatten), och tillsätt lagerbladen. Låt det puttra i 10 minuter under lock. Ta upp lagerbladen. Tillsätt tomatpuré, basilika och timjan. Rör om och bred tomatsåsen på pizzorna.
  3. Nu är det bara att först lägga på ost och sedan favoritpålägget. I mina recept finns förslag på fyra bra fyllningar, men det går utmärkt att variera med annat.
  4. Då fyllningen lagts på: grädda på upphettade plåtar i 275- 300 C i 4- 5 minuter. Strö över lite oregano. Servera med pizzasallad.
  5. Observera att det bästa sättet att efterlikna en pizzeriaugn är just att arbeta med upphettade plåtar (dvs, man låter en plåt vara inne i ugnen i den höga temperaturen ett par minuter innan man tar ut den, för över pizzan på den och stoppar tillbaka i ugnen igen). Då får man den undervärme man annars saknar.

Kommentarer

Bara tacka å buga för ett kanon recept!!! Exakt som köpt pizza fast godare!!!hahaha... bjöd sonen med tjej och alla var vi eniga ten points!
Denna pizza blev verkligen supergod! Det blev lite stenugnseffekt med min skrangliga gasugn dessutom :) som fyllning satte jag skinka och oliv-vitlök-feta i marinad, det blev helt fantastiskt.

Liknande recept

@irrevirre

Flammkuchen

Äter ofta Flammkuchen i Tyskland. Den klassiska flammkuchen har gul lök och bacon som ”pålägg” men det går att variera. Paprika, oliver, blanda lite…

@lotti62

Sund pizza med lyxtuch

Grundpizzan kan varieras från budget till ”lyx” genom att variera toppingen men i nedanstående förslag väljer jag ”lyx” även om toppingen endast kostade knappt…

Smörig & storslagen fransk chardonnay
98 kr