Köttfärsgratäng med spritsad mos

Supersmarrigt! Billigt, enkelt och lätt att göra... Vardagsmat med festkänsla. Med en enkel spritspåse kan man förvandla den enklaste vardagsmaten till riktigt ögongodis.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g fläskfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 1 stor morot
  • 2 vitlöksklyftor
  • 500 g krossad tomat
  • 2 msk konc. tomatpuré
  • 2 dl rödvin, om man vill
  • 2-4 dl vatten, den större mängden om du inte tar rödvin
  • 1 ½ msk konc. kalvfond
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • Smör och rapsolja, till stekningen
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Till gratängmoset:
  • 12 normalstora potatisar av mjölig sort, t.ex. King Edvard
  • 2 äggulor
  • 2-3 msk smör
  • ½-1 dl mjölk, varm
  • Salt
  • Vitpeppar
  • ½-1 krm muskotnöt, malen

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Mosa potatisen med elvisp.
  3. Blanda i varm mjölk, smör, äggulor och kryddor och rör om med elvispen, så allt blandar sig väl.
  4. Smaka av och krydda mer om det behövs.
  5. Skala och hacka lök och morot.
  6. Bryn köttfärsen med smör och rapsolja i en rymlig stekgryta.
  7. När färsen börjar bli genomstekt, tillsätt lök och grönsakshack samt örtkryddor.
  8. Bryn allt ett par minuter till innan tomatkross, tomatpuré, kalvfond, vin och vatten (den större mängden vatten om man struntar i vinet).
  9. Sjud såsen 20 minuter utan lock, så lite av vätskan avdunstar.
  10. Smaka av med salt och peppar mot slutet.
  11. Spritsa potatismos längs kanten på en ugnsfast form.
  12. Placera köttfärssåsen mitt i och strö ost över såsen.
  13. Gratinera allt i 250 graders ugn i 8-10 minuter.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@roskerstin

Gratäng med sting

Hade kokt potatis över och var sugen på gratäng och resultatet blev en jättegod gratäng med mycket smak. Vi åt rökt fläskfile och sallad…