Pepparrotskött

Klassiker. Färskriven pepparrot är hemligheten i denna klassiska kötträtt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Kött:
  • 600 g benfritt nötkött, högrev eller bog
  • 1 liter vatten
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 2 kvistar persilja
  • 10 vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • Pepparrotssås:
  • 4 dl buljong från köttkoket
  • 2 msk vetemjöl
  • 3 msk vatten
  • 1/2 dl Arla köket vispgrädde
  • 1/2 - 1 dl finriven färsk pepparrot
  • 1/2 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Till servering:
  • Kokt potatis till 4 portioner
  • Valfria kokta grönsaker

Gör så här

  1. Kött:
  2. Koka upp vatten och salt i en lagom stor gryta.
  3. Lägg ner köttet. Häll ev på mer vatten och salt så att det täcker köttet. Lägg på locket och koka upp.
  4. Tag bort ev skum som bildats i grytan med en sked.
  5. Skala och skär lök och morot i bitar.
  6. Lägg ner lök, morot, persilja och kryddor i grytan.
  7. Låt kött och grönsaker koka på svag värme under lock tills köttet känns mört, 1 1/2 - 2 timmar. Prova med provsticka. Låt köttet vila i buljongen 15-20 min innan det skärs upp.
  8. Sås:
  9. Mät upp och sila ner buljongen i en kastrull.
  10. Rör ihop mjöl och vatten och vispa ner det i buljongen.
  11. Koka upp och låt koka ca 3 min.
  12. Tillsätt grädde och pepparrot. Smaksätt med salt och peppar.
  13. Servera köttet i skivor tillsammans med såsen eller skuret i bitar blandat med såsen.
  14. Potatis och kokta grönsaker är gott att äta till.

Kommentarer

Denna rekommenderar jag är riktigt nöjd med recepetet.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…