Porterfärs

Den här var det längesen jag gjorde, men den är himla god.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 dl havregryn
  • 2 dl mjölk
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl grovriven palsternacka
  • 100 g finstrimlad rökt skinka
  • 1 ägg
  • 1 msk matfett till grytan
  • Lag:
  • 3 dl porter
  • 1½ dl outspädd svartvinbärssaft
  • 3/4 dl japansk soja
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk dragon
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 purjolök i bitar
  • ½ buljongtärning
  • Sås:
  • 4 dl sky
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 dl grädde

Gör så här

  1. Blanda havregryn, mjölk och kryddor. Låt svälla i 10 minuter. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta färsen ordentligt i 4-5 minuter. Smörj en kastrull eller emaljerad gryta.
  2. Forma färsen till en limpa i den. Släta till ytan med en kniv som först sköljts i vatten. Koka upp lagen i en kastrull. Sätt grytan över värmen och häll lagen försiktigt över limpan. Sjud på svag värme ca 50 minuter. Vänd eventuellt limpan efter halva tiden. Låt köttet svalna i lagen.
  3. Ta upp köttet och skär det i 1 cm tjocka skivor som läggs på ett serveringsfat. Koka ihop lagen något. Sila och mät mängden. Vispa ut mjölet i grädden och vispa ner redningen i den heta skyn. Låt såsen koka 3-5 minuter. Servera med kokt potatis, broccoli och svartvinbärsgelé.

Kommentarer

Jättegott, vilken god sås, mums Alla i familjen tyckte den var underbar
Det här är en av mina storfavoriter, kul att hitta den här. Maffigt mättande mat.

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…