Siskans pösamunkar

Det här är ett riktigt herrgårdsrecept från trakterna kring sjön Åsunden i Västergötland. Ni som läst böckerna i serien "Gårdarna runt sjön" känner säkert igen er. Dessa pösamunkar bakades i Birgit Th Sparres barndomshem Sjöreds herrgård och är från 1912.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 110 g smör
  • 2 tsk socker
  • 3 dl mjölk
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Vispa i socker och mjölk och låt det koka upp. Mjölet hälls i den kokande mjölken under kraftig vispning och får ett uppkok. Arbeta massan med slev tills den svalnat något. Rör då i ett ägg i sänder och rör sedan smeten bortåt 10 minuter.
  2. På en smord plåt läggs bollar av smeten, en dessertsked till varje kaka. Sätt in dem i 225°. När de höjt sig (efter ca 8 minuter) sänks värmen till 175° och de gräddas färdiga. Sammanlagd gräddningstid blir ca 15 minuter. Öppna inte ugnsluckan för tidigt, först efter ca 10 minuter. Låt pösamunkarna svalna på plåten, PÅ DRAGFRI PLATS.
  3. Pösamunkarna kan serveras varma, pudrade med florsocker, eller fyllas med grädde och sylt, vaniljkräm eller äppelmos när de kallnat.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…