Ugnsrostad morotshummus

När jag har ont om tid till matlagning gillar jag att slänga in lite morötter, lök och vitlök i ugnen och låta det sköta sig själv ett tag för att sen mixa ihop med lite kryddor – et voilá! En supersmarrig hummus är född. Till skillnad från traditionell hummus är denna baserad på morötter. Genom att ugnsbaka ingredienserna så hinner verkligen smakerna utvecklas och mjukna plus att överflödigt vatten i morötterna försvinner. Resultatet blir en tjock och krämig hummus med fylliga smaker. Jag gillar att servera den ihop med danskt rågbröd eller bara slänga en skopa på lunchsalladen.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • I ugn:
  • 6 medelstora morötter
  • 1 gul lök
  • 4 ganska små vitlöksklyftor
  • Olivolja
  • Salt
  • Addera efteråt i mixern:
  • Juicen av 1,5 citron (eventuellt mer)
  • 4 msk olivolja
  • 1 tsk tamari
  • 1 tsk tahini (eller mer för extra krämighet)
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • Några nypor cayennepeppar
  • Smaka av med salt och peppar!

Gör så här

  1. 1. Sätt ugnen på 200’C. Skala och hacka morötterna. Skala och dela löken i fyra delar. Skala vitlökarna och spara dem hela. Lägg i en ugnsfast form och ringla lite olivolja och salt ovanpå. Rosta i ugnen tills de är ordentligt genomgräddade och mjuka, men inte alltför bruna i kanterna. Ca 30-40 min. Håll koll mot slutet så att de inte blir för bruna i kanterna. Detta steg kan förberedas en dag i förväg.
  2. 2. Mixa ugnsrostade ingredienser plus övriga ingredienser i en mixer eller med en stavmixer tills krämigt och helt slätt. Salta och peppra efter smak. Om du vill ha en lösare konsistens så kan du ha i lite extra olivolja eller en skvätt vatten.
  3. 3. Dekorera med mer olivolja, flingsalt, nymalen svartpeppar och färska örter. Servera med bröd, till sallad, till libanesiska smårätter som falafel, vinbladsdolmar eller fyllda paprikor eller ät som chips/grönsaksdip!
  4. Smaklig måltid!

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…