Lyckades bättre med ett kok i helgen.Blötlägger längre än angivet och kokar 45 minuter längre, blev bättre än för ett år sedan.Roligt att någon dammat av min gamla tråd!{lashes}
Lyckades bättre med ett kok i helgen.Blötlägger längre än angivet och kokar 45 minuter längre, blev bättre än för ett år sedan.Roligt att någon dammat av min gamla tråd!{lashes}
Här får du säkert olika svar från alla men så här gör jag:
blötlägger ärterna över natten
kokar dem tillsammans med lök och en rimmad fläsklägg
kryddar med timjan och även mejram om jag har
tar upp läggen och skär köttet i små bitar som läggs tillbaka i soppan
Hade tänkt att laga ärtsoppa med fläsk till på torsdag, är inte glad för det själv men min man är det...så jag tänkte vara lite snäll mot honom.. :) Men jag har aldrig lagat det innan, så jag har lite frågor..:
Vad ska jag tänka på (vad kan gå fel)?
Är det bäst att koka fläsket med ärterna eller ska jag koka det för sig?
vad för fläsk ska jag använda? Rimmat eller rökt eller "stekfläsk"?
Är jättetacksam för svar!
Jaha! Mitt inlägg bara försvann när jag skulle redigera det. Förstår ingenting. Nåväl,
Jag blötlägger inte ärtorna utan kokar dem direkt i 2-2½ tim. Ibland i köttbuljong eller pyttesmå fläsktärningar. I övrigt som vanligt med lök och mejram.
Serverar med senap och knäckebröd med en god kryddost. Mmmmmm!
Jag blötlägger nästan aldrig utan kokar dem direkt i 2-2½ tim. Varierar lite med köttbuljong eller pyttesmå fläsktärningar, hackad lök + de vanliga kryddorna. Gillar också den lite krämiga varianten.
Serverar med senap och knäckebröd med en kryddost. Mmmmmm!
JAN_GUNNAR
köttkorv till ärtsoppa????
mera detaljer tack
Detta låter ju låter ju som stringtrosor i lysingebadet....:D
går det med värmlandskorv med?
Skrivet av jan-gunnar-j den 11 apr 2009
Det var tråkigt att höra att din ärtsoppa misslyckades systeryster. Vad som kan ha varit orsaken är svårt att förstå. Den enda jag kan komma på är att det måste ha varit något fel på ärtorna!
Ärtor som ”luktar mysko” efter blötläggningen skulle jag slänga i soporna.
Ärtsoppa, serverad med varm punsch och kokt rimmat fläsk samt kokt köttkorv och så senap förståss, serverat som tillbehör. Till efterrätt blir det pannkakstårta. Kan det bli mera svenskt?
Blötläggning av ärtorna sker i rikligt med vatten över natten. Eller ibland tidigt på morgonen om jag skall koka ärtsoppan på kvällen. Blötläggningsvattnet slås bort och ärtorna sköljs noga. Skalar två stora gula lökar och skär dem i tunna skivor, en bit skalad färsk ingefära åker också med i grytan. Medvetet tar jag lite mindre vatten än vad som står på paketet eftersom jag späder med kokspad från det rimmade fläsket mot slutet av koktiden. Jag kokar alltså fläsket för sig och tillsätter det allra sist när soppan är färdig.
En ärtsoppa skall aldrig koka, den skall bara sjuda sakta.
Skalen tar jag bort med en ballongvisp som förs sakta genom soppan, man får inte vispa sönder ärtorna för mycket. Det brukar bli nästan en liter med skal! När soppan är färdig späder jag med spad från det kokta fläsket till lagom konsistens, smaksätter med timjan och mejram saltar om det behövs och fiskar upp ingefärsbiten. Som regel blandar jag även ner det kokta rimmade fläsket i soppan skuret i små tärningar.
Det är bara om jag skall lyxa till det någon gång som det serveras fläsk och köttkorv bredvid soppan.
Ja konstigare än så är det inte, hoppas att du inte blir avskräckt utan försöker igen! Köp inte färdigkokt ärtsoppa i ”korvförpackning”. Det räcker att läsa vilka ingredienser som blandats i den soppan!
Gula ärtor, vatten, gul lök, en bit ingefära, mejram, timjan, salt och kokt rimmat bogfläsk är allt som behövs för att tillaga en perfekt ärtsoppa.
Ärtsoppa, ja de e mitt liv de! Som Monica Z sa.
Håller med till 100%
Hej.
Åh ärtsoppa.... (L) Så himla gott.....
Synd att det inte gick bra för dig.
Du borde ta kontakt med Änglamark och reklamera produkten.
De kan inte ge dig din förlorade tid tillbaka, men de kan ersätta dina utlägg + att de blir medvetna om att något är fel på deras produkt. (Detta är ovärderligt för företag och leverantörer.)
De kommer säkert att fråga om du har några oanvända ärter som kan skickas till deras kvalitets-labb.
De kanske kan ta reda på VAD som är fel och därigenom förbättra sin produkt.
Lycka till.
Gul ärtsoppa är fantastiskt gott!
När jag kokar ärtsoppa, brukar jag krydda med oregano. Detta ger soppan en mycket fin arom.
Skrivet av systeryster den 20 nov 2008
Trots att jag gjort vad jag kan för att koka en ätbar och god ärtsoppa lyckdes jag inte med uppgiften.
Köpte ett paket gula ärtor av märket Änglamark till extrapris på Konsumbutiken.Följde instruktionerna på paketet och blötlade dessa i en stor kastrull.Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)
Sköljde av ärtorna och kokade sedan upp dem enligt anvisningarna.Mängder av tomma skal flöt upp under hela kokningen,Jag skummade bort detta.
tillsatte fläsk salt, buljongtärningar lök helt enligt anvisningarna.Trots att jag kokade soppan mer än 30 minuter längre än vad som anvisades i receptet är ärtorna ändå ofattbart hårda?
Nu till mina frågor? Gjorde jag något fel?
Kan man göra något ytterligare, eller är det bara att tugga vidare?:o:(
Jag tror som alla andra att det måste varit något galet med ärtorna. Det enda jag vet som kan hålla baljväxter hårda under kokning är om man saltat vattnet (men det ska nog till en hel del salt för att detta ska hämma ärtorna från att bli mjuka). Dessutom låter 26 timmars blötläggning helt vansinnigt - dock kan alla baljväxter lukta lite underligt när de ligger i blöt! Bara de inte stinker av jäst eller syra är de helt OK.
Brukar också bara blötlägga över natten.
Sen sjuder jag en hel bit rimmad fläsk tillsammans med ärtor, lök och morot. Om inte ärtorna är klara när fläsket är klart plockar jag ur det och låter ärtorna sjuda vidare tills de känns lagom mjuka.
Tiden kan variera mycket beroende på ärtornas kvalitet. Sedan är det bara att tärna ner fläsket och hälla tillbaka i soppan.
Servera med extra timjan och svensk senap och knäckebrödsmacka.
Mmmm måste nog laga ärtsoppa snart igen.
Skrivet av jan-gunnar-j den 11 apr 2009
Det var tråkigt att höra att din ärtsoppa misslyckades systeryster. Vad som kan ha varit orsaken är svårt att förstå. Den enda jag kan komma på är att det måste ha varit något fel på ärtorna!
Ärtor som ”luktar mysko” efter blötläggningen skulle jag slänga i soporna.
Ärtsoppa, serverad med varm punsch och kokt rimmat fläsk samt kokt köttkorv och så senap förståss, serverat som tillbehör. Till efterrätt blir det pannkakstårta. Kan det bli mera svenskt?
Blötläggning av ärtorna sker i rikligt med vatten över natten. Eller ibland tidigt på morgonen om jag skall koka ärtsoppan på kvällen. Blötläggningsvattnet slås bort och ärtorna sköljs noga. Skalar två stora gula lökar och skär dem i tunna skivor, en bit skalad färsk ingefära åker också med i grytan. Medvetet tar jag lite mindre vatten än vad som står på paketet eftersom jag späder med kokspad från det rimmade fläsket mot slutet av koktiden. Jag kokar alltså fläsket för sig och tillsätter det allra sist när soppan är färdig.
En ärtsoppa skall aldrig koka, den skall bara sjuda sakta.
Skalen tar jag bort med en ballongvisp som förs sakta genom soppan, man får inte vispa sönder ärtorna för mycket. Det brukar bli nästan en liter med skal! När soppan är färdig späder jag med spad från det kokta fläsket till lagom konsistens, smaksätter med timjan och mejram saltar om det behövs och fiskar upp ingefärsbiten. Som regel blandar jag även ner det kokta rimmade fläsket i soppan skuret i små tärningar.
Det är bara om jag skall lyxa till det någon gång som det serveras fläsk och köttkorv bredvid soppan.
Ja konstigare än så är det inte, hoppas att du inte blir avskräckt utan försöker igen! Köp inte färdigkokt ärtsoppa i ”korvförpackning”. Det räcker att läsa vilka ingredienser som blandats i den soppan!
Gula ärtor, vatten, gul lök, en bit ingefära, mejram, timjan, salt och kokt rimmat bogfläsk är allt som behövs för att tillaga en perfekt ärtsoppa.
Ärtsoppa, ja de e mitt liv de! Som Monica Z sa.
Håller med om ditt recept, det absolut bästa för min familj och mig själv.(Y)
Det med krämig ärtsoppa skulle aldrig accepteras av familjen(N), fasta fina ärtor skall det vara och fläsk (ev. köttkorv).