Tråd:
Ärtsoppa

Inlägg

@2mammamu

:DHEJ!
Inte ska du behöva blötlägga ärtorna i flera dygn.
Det räcker med ett dygns blötläggning.

Jag kokar ärtorna för sig.
Alltså koka fläsket först , och ta sedan buljongen
från fläsket , och koka ärtorna i det, blir kanongott.
Koka tills dom är mjuka och fina, om det blir tjockt
så späd med vatten, jag tar aldrig tid, för det måste
få blir klart och man kan ju kolla på klockan lite
så där ungefär, ha magkänsla när du står i köket..
Hälsningar Mamma mu ...

@boz1965

Skrivet av systeryster den 20 nov 2008

Trots att jag gjort vad jag kan för att koka en ätbar och god ärtsoppa lyckdes jag inte med uppgiften.
Köpte ett paket gula ärtor av märket Änglamark till extrapris på Konsumbutiken.Följde instruktionerna på paketet och blötlade dessa i en stor kastrull.Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)
Sköljde av ärtorna och kokade sedan upp dem enligt anvisningarna.Mängder av tomma skal flöt upp under hela kokningen,Jag skummade bort detta.
tillsatte fläsk salt, buljongtärningar lök helt enligt anvisningarna.Trots att jag kokade soppan mer än 30 minuter längre än vad som anvisades i receptet är ärtorna ändå ofattbart hårda?
Nu till mina frågor? Gjorde jag något fel?
Kan man göra något ytterligare, eller är det bara att tugga vidare?:o:(

Normalt blötlägger man bara över natten. Men det kan ju ha varit nåt fel på ärtorna.

Jag köper så gott som alltid Go Green och dem brukar det aldrig vara nåt problem med. De har en variant också som heter Snabbärtor och som inte behöver blötläggas, men de smakar inte lika mycket, tycker jag.

Att det luktar lite "mysko" om blötlagda ärtor är bara normalt. Så länge det inte luktar surt om dem är allt OK. Luktar det surt har du låtit dem stå för länge i värme så att de har börjat jäsa. Men det är heller ingen bra idé att ställa dem i kylen, det förlänger blötläggningstiden avsevärt. De ska stå svalt, men inte kallt.

@monac

ja skumt med så hårda ärtor!
stod det 26 timmars blötläggnig?????
Koka längre än det som anges...märkt att det kan skilja otroligt mycket på koktid på bönor ,ärtor.
från gång till gång!(och beroende på märke)

Gör min ärtsoppa på kalvbuljong och UTAN fläsk!:)
Mejram och timjan såklart och massor av stark senap till....gud vad gott!

@poffa

Skrivet av mama97mia den 10 apr 2009

Sist jag gjorde ärtsoppa hade jag GO Greens ärtor, blötlade över natt o kokade sen i en och en halv timme o det blev toppenbra. Jag vill ha min soppa utan fläsk. Bacon kan gå i, det är inte dumt, smaken gillar jag men fläskbitarna har jag svårt för annars.
Det ska vara mkt timjan och mejram i min soppa.

Jäpp! Timjan och mejram är ett måste. Och för att ersätta det rökta fläsket/baconet så finns det rök Rökextrakt på flaska.

Man bör dock vara mycket försiktig med droppar av "Rökextrakt". (Fusk, fusk, ja jag vet)!

@the_mama97mia

Sist jag gjorde ärtsoppa hade jag GO Greens ärtor, blötlade över natt o kokade sen i en och en halv timme o det blev toppenbra. Jag vill ha min soppa utan fläsk. Bacon kan gå i, det är inte dumt, smaken gillar jag men fläskbitarna har jag svårt för annars.
Det ska vara mkt timjan och mejram i min soppa.

@poffa

Citat:

"Jag har faktiskt till och med tagit hjälp av mixerstaven för att få till det där lilla extra krämiga.".
Oj, det var en ny variant. :p

@123linnea

Jag brukar alltid koka ärterna längre än vad som står på paketet. Dubbla tiden eller mer, ofta. Jag gillar när de är så där mjuka som i burkärtsoppa, och när konsistensen är krämig. Jag har faktiskt till och med tagit hjälp av mixerstaven för att få till det där lilla extra krämiga.

@poffa

Citat från TS:
"Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)"

Ja, bara det är ju mystiskt?

Blötläggning på "26 timmar" verkar en smula överdrivet, kanske det kan vara förklaringen till någon slags lukt?

Själv har jag inte upplevt något likande.
Och jag har ofta bara lagt ärtorna i blöt över natten för att sedan koka dom. Däremot kan koktiden variera, även om det står koktider på paketet.

Koka allt tills dom blir mjuka, är det ända råd jag kan ge, och blöttlägg ärtorna i kylen så kanske dom inte börjar lukta.

@anluk

Jag brukar göra som det står i paketet men använder inte änglamark utan Odlarmannens. Har bacontärningar i och sedan följer jag receptet. Så gottigt, tyvärr ratas det fullständigt av kidzen här hemma.

@berit-41

Skrivet av systeryster den 20 nov 2008

Trots att jag gjort vad jag kan för att koka en ätbar och god ärtsoppa lyckdes jag inte med uppgiften.
Köpte ett paket gula ärtor av märket Änglamark till extrapris på Konsumbutiken.Följde instruktionerna på paketet och blötlade dessa i en stor kastrull.Lät det blötlagda ärtorna ligga i blöt i 26 timmar.(Böt dock vatten vid två tillfällen, då jag tyckte att det började lukta mystiskt.)
Sköljde av ärtorna och kokade sedan upp dem enligt anvisningarna.Mängder av tomma skal flöt upp under hela kokningen,Jag skummade bort detta.
tillsatte fläsk salt, buljongtärningar lök helt enligt anvisningarna.Trots att jag kokade soppan mer än 30 minuter längre än vad som anvisades i receptet är ärtorna ändå ofattbart hårda?
Nu till mina frågor? Gjorde jag något fel?
Kan man göra något ytterligare, eller är det bara att tugga vidare?:o:(

@systeryster

Nej det var en femkronorskupong för att stimulera till att köpa ekologiskt.Har du något tips på något märke som är mer tillförlitligt, för jag tro som du att de var lite väl torkade och ålderstigna.
Synd när man viger en lördag - söndag åt långkok.(N)

@farmoringer

Jag vet inte vad som kan ha gått fel. Vet bara att jag är ingen Änglamark-fan. Det var inte extrapris på grund av att datumet gått ut eller liknande??