Tråd:
Bakmaskin Bu eller Bä

Inlägg

@maithab

Jag gjorde faktiskt en sökning och hittade det på Skogaholms hemsida:
Carlssons fyrkant
Ett riktigt mustigt bröd med mycket karaktär. Carlssons Fyrkant innehåller både malt, fänkål och kummin. Denna mörka sirapslimpa smakar underbart med riktigt matiga pålägg och kanske en kall öl. Ett litet tips - Carlssons Fyrkant passar även utmärkt att göra små goda snittar av!
Ingredienser:
Mjöl (vetemjöl, siktat rågmjöl, fullkornsmjöl av råg), vatten, sirap, malt av korn, jäst, vegetabiliskt fett, salt, fänkål, kummin, mjölbehandlingsmedel (askorbinsyra och kornmalt).

Bara att prova sig fram!
Kornmalt kan vara svårt att få tag på. Vill man ha det i (för det ger en speciell smak) så prova att kontakta ett bageri eller bryggeri. Man kan använda vört också för liknande smak och färg.

@maithab

Okey. Då skulle jag gissa på mörk sirap och/eller mörkt socker typ farin eller musvadosocker. Sockerkulörer som colorit får, vad jag vet, inte användas i Svensk brödtillverkning men gör annars brödet mörkt och sött.

Om du inte vet vad det innehåller är det ju svårt att gissa och ge ett recept. Det är bara att prova sig fram. Börja t.ex. med ovanstående Julitabröd och modifiera sedan själv fram en smak och konsistens du vill ha.
Lycka till!

@erajscha

Carlssons fyrkant är en mörkbrun ganska mjuk limpa utan synliga fröer/korn. Den är ganska söt.

@maithab

Här är länk till Julitabrödet Julitabröd (bakmaskin)

Och här är mitt basrecept. Det kan variera lite beroende på maskin.

Basrecept
5 g (1,5 tsk) torrjäst
450 g (7,5 dl) vetemjöl
9 g (1,5 tsk) salt
9 g (2 tsk) strösocker
7 g (1 tsk) olja
300 g (3 dl) vatten

ca 5 g (ca 1,5 tsk) torrjäst eller ca 16 g =1/3 paket färsk jäst. Grovt bröd kräver mer jäst, vitt bröd mindre.
420-450 g mjöl (ca 7,5 dl mjöl totalt), eller rättare sagt "torra varor", varav minst ca 1/3 bör vara vetemjöl för att hålla ihop det bäst. Det kan vara även gryn, kross, kli, fröer, nötter, russin m.m. Ju grövre mjöl t.ex graham eller gryn/kross desto mindre mängd eftersom det suger mer vätska.
6-8 g (1-1,5 tsk) salt. Stärker glutenet i mjölet.
ca 10 g (2-3 tsk) socker, kan även vara sirap, honung, sylt eller russin. Kan uteslutas men förbättrar jästegenskaperna. Så liten sockermängd jäser bort och sötman i sig påverkar inte brödet smakmässigt.
ca 5 g fett. Kan vara olja, flytande margarin eller en klick smör. Gör degen mer elastisk.
ev. 1-3 tsk brödkrydda, t.ex. anis, fänkål, pomeransskal, kummin mm. även örter, vitlök, riven ost...
300 g (3 dl) degvätska, vilket vanligtvis är vatten eller mjölk, men även kan vara fil, yoghurt, juice, öl eller t.o.m överbliven soppa.
Vill man använda mjölk men sätta maskinen på timer över natten kan man köpa mjölkpulver. Pulvret hälls i i samband med mjölet och sen tillsätts vatten "som vanligt".

@maithab

Vad är Carlssons fyrkant? För limpor är ju annars det som bakmaskinen gör, det är formen på brödet. Det går inte att styra formen så mycket, däremot kan man ju variera innehållet hur mycket som helst.

Vi har en gammal bakmaskin OBH Nordica Homebaker som vi köpte billigt på Blocket (150 kr) i väntan på att ta reda på om vi ville och f.a. vilken bakmaskin vi ville ha. Men kombinationen att vi har varit så nöjda med denna och att jag drog ner på brödkonsumtionen (för att gå ner drygt 12 kg i vikt) så blev det ingen ny bakmaskin. Eftersom det var jag som skötte den (laddade med ingredienser) så drog vi alla ner på brödkonsumtionen och gör nu bara bröd till helgen.

Jag tycker det finns massor av fördelar med att baka brödet själv. Det är underbart att vakna till doften av nybakat bröd och det är gott att själv kunna bestämma vad som finns i. Vi skaffade bakmaskinen i den vevan matens innehåll började ifrågasättas och det uppdagades att det fanns en massa onödiga tillsatser i bröd. Dessutom blir det både godare och billigare att baka det själv.

Bakmaskinen ser jag som i stället för att handla det vardagliga brödet. Baka "för hand" (med köksassistent som knådar åt en) kan man ju göra ändå. Det ena behöver inte utesluta det andra. Jag bakar t.ex. gärna surdegsbröd och har nyligen plockat ut två fina surdegsbröd ur ugnen. Surdegsbröd kan man förresten också göra i bakmaskinen.

Jag har bara upplevt fördelar med vår bakmaskin och har inte haft problem med att brödet inte lossnar eller att degkroken fastnar eller gör ett stort hål i brödet som många andra klagar över. Den modellen som vi funderade på att köpa, Electrolux, hade förresten fördelen att degkroken veks ner innan brödet gräddades så att det inte blev någon skåra alls i brödet. och så har den varmluftsugn.

Är du ute efter ett sött bröd så kan jag rekommendera mitt recept på Julitabröd.
Annars är det ju lätt att själv komponera ihop en favorit. När du lärt dig din bakmaskin så är det bara att utgå från ett basrecept och byta ut mjölsorter, degvätska och lägga till gryn, fröer eller nötter m.m. Skulle det misslyckas är det ju inte hela världen. Då har man lärt sig något och bara att börja om :-)

@erajscha

Det enda recept vi just nu saknar är ett på limpa i bakmaskinen. Det ska vara något i stil med "Carlssons fyrkant".

@berta

Är inne på min andra bakmaskin, eller egentligen min tredje, har en i stugan också. Bakar väldigt bra glutenfritt bröd. Ett "måste" för den glutenintolerante tycker jag.

@jas65

Jag tror också på bakmaskinen och att den kommer att utvecklas, har ingen idag men läser allt som dalges här om den.

@svengelsk

Just nu finns det en deg till Chelsea buns i min. Jag använder min flitigt.

@countrygirl

Köpte en bakmaskin på skoj för några år sedan för 195 kronor. Hur bra som helst. Maken får ryck och bakar och exprimenterar, sedan tröttnar vi ett tag, ställer undan den. Sedan åker den fram igen. Nya bröd, nya expriment och även gamla trotjänarrecept. Kommer absolut köpa en ny när den här packar ihop.

@erajscha

Vi köpte en för en månad sen och hittills har vi gjort både "rostfranska" lite grövre bröd och pizzadeg i den. Allt med gott resultat. Framförallt känns det lyxigt att ladda den på kvällen och sen ha nybakt bröd hemma på morgonen.