Tråd:
Byta färsk jäst mot torrjäst?

Inlägg

@nind

Ska göra kanelbullar nu men Har inte tillräckligt med färsk jäst. Kan jag blanda fär och torrjäst.

@asasto

Kan bekräfta att det går bra att kalljäsa med torrjäst jag har gjort det flera gånger. Jag är en lat bagare jag bara rör ihop allt med kall degvätska och så får det jäsa över natten när jag sover. Jäser man länge utvecklas en hel del gluten utan att man måste hålla på och knåda i många minuter (har ingen maskin) + jäser man i väldigt många timmar brukar man bara behöva lite jäst så då kan ett jästpaket räcka till väldigt många bröd.

@svengelsk

Jag tror att det där med minst 40 graders degvätskan gällde när den frystorkade jästen var ny. För inte så länge sedan glömde jag att blanda jästen i mjölet och upptäckte det inte förrän degen borde ha jäst. Då rörde jag ut torrjäst i vatten och arbetade in den och det fungerade bra. Har funderat på att göra samma sak och försöka mig på kalljäsning, som jag alltid trott man måste ha färsk jäst till. Jag har svårt att få tag på färsk jäst.
Jag köper stort paket torrjäst och använder 1 tsk till 500g mjöl ungefär.

@bellisimo

När man använder torrjäst ska temperaturen vara högst 40-45 grader!

@maithab

Det går visst att använda kall degvätska till torrjäst. Skillnaden är som sagt bara att det tar längre tid.

Den ska INTE vara FEMTIO grader. Så varmt ska det inte bli i degen. Då finns risk att en del jästpartiklar dör. Degen mår bäst på en temperatur på ca 26-28 grader vilket man får upp när man bearbetar degen så som man ska dvs minst 10 min i maskin (då bearbetar man upp glutenet så att det blir bra jäsresultat). Man måste inte alls värma degvätskan. Ju längre jästid desto mer arom och smak utvecklas.

Och om man ska värma degvätskan ska man inte värma till 37 grader som så många skriver i recept. Det bör vara fingervarmt, och det finns inga friska människor som har 37 graders temp på fingrarna utan snarare 28-30 grader.

@rostok

om du läser i svaren på tråden så ser du att det inte går att använda kall degvätska till torrjäst.

@shrin

Men när man kalljäser, har man kall vätska i degen då?
Och hur länge ska den kalljäsa?

@hanstom

det går bra att kalljäsa med torrjäst oxo, tar bara lite längre tid att jäsa

@shrin

Jästbbolaget hade många svar på alla mina frågor! (Y)

@shrin

www.jastbolaget.se hade många svar på mina frågor! :)

@shrin

Gaaahh!

Vad gör jag för fel??
När det är vatten i en deg så jäser det jätte bra men när det ska vara mjölk så jäser det jätte dåligt!?

Varför?

@mar8jut

Kalljäsa med torrjäst tror jag inte funkar. Degvätskan måste ju vara 50 grader.