Jag har börjat ha i lite persilja i diverse grytor och soppor.
Jag brukar köpa den som finns fryst, på påse, så är det bara att bryta loss en liten bit.
Sweet chilisås är en höjdare annars, bara lite grann om man inte vill ha det så starkt.
Beror lite på vad det är men typiska monterare
- i kött är grädde, smör, bärgelé, aromat, vin, socker
- i fiskrätter, grädde, smör, cayenne, vin
Detta för att höja grundsmaken vilket inte är att förväxla med den kryddning man vill ha med t.ex. örter, buljonger, salt & peppar, olika kryddor som curry, paprika etc. eller vissa grönsaker som fänkål, palsternackr, bönor etc.
Vi har alltid en skvätt rödvin i köttfärssåsen, en riktig smakhöjare! ..och sen måste man ju dricka upp vinet som är kvar i flaskan:D perfekt "vardagslyx"!
Jag hade en gång en jobbarkompis som sa att om hon ville "höja" maten, när det fattades nåt, så tog hon alltid lite cayennepeppar i. Det stämde många gånger faktiskt..