Tråd:
Gjutjärnsgryta

Inlägg

@poffa

Skrivet av rimbostina den 1 dec 2009

Gjutjärnsgryta är på önskelistan från min dotter, men vilken sort ska man välja?
Själv har jag mammas från 60-talet och den är toppen.

Att gå på loppis/affärer med antik skrot är en bra ide. Där kan man hitta billiga saker av gjutgärn.

Att gå igenom släktens/vänners lantställen är också ett sätt.

Hittade min nuvarande gryta på 6 liter i min gammelmormors gamla bod. Den är säkert från 40-talet. såg ut som skit med all rost, men efter några rejäla skurningar med Svinto blev den den ren. Sen var det bara att bränna in grytan.

@the_mama97mia

Skrivet av Penne den 2 dec 2009

Men smakar det lite järn då eller är det bara första gångerna, MammaMia?

Jag vet inte, haft min järngryta så länge så jag minns inte om det smakade mer i början? Eller så är jag bara van vid att det smakar lite järn?

@penne

Men smakar det lite järn då eller är det bara första gångerna, MammaMia?

@the_mama97mia

Jag har inga problem med järnsmaken. Jag använder min gjutjärnsgryta till allt möjligt i köttväg, köttfärssås, grytor - även med vin och syra i, porterstekar m.m. Det mesta i långkoksväg.

@penne

Vad använder man sin gjutjärnsgryta till? Om det finns saker som man måste undvika för att inte få järnsmak menar jag. Vad använder ni den till?

@rimbostina

Skrivet av boz1965 den 1 dec 2009

[quote]Skrivet av rimbostina den 1 dec 2009

Gjutjärnsgryta är på önskelistan från min dotter, men vilken sort ska man välja?
Själv har jag mammas från 60-talet och den är toppen.

Satsa gärna på en helsvensk gryta. Skeppshults kärl är de enda som tillverkas helt och hållet i Sverige. Kostar lite mer, men det är det värt, tycker jag. Dessutom är det en investering för livet.[/quote]

Ja det är sant, man ska ha den hela livet och då vill jag välja en bra till henne. Tack för tipset.

@redd

Bästa sättet att bränna in en panna på är att hälla i lite olja och sedan in med den i ungnen på.. 125grader borde bli bra, låt den sedan vara där ett par timmar. ta sedan ut den och torka ut överflödig olja.

@boz1965

Skrivet av rimbostina den 1 dec 2009

Gjutjärnsgryta är på önskelistan från min dotter, men vilken sort ska man välja?
Själv har jag mammas från 60-talet och den är toppen.

Satsa gärna på en helsvensk gryta. Skeppshults kärl är de enda som tillverkas helt och hållet i Sverige. Kostar lite mer, men det är det värt, tycker jag. Dessutom är det en investering för livet.

@the_mama97mia

Skrivet av poffa den 1 dec 2009

Glömde, dra gärna en dutt olja på undersidan då och då, samt lock, annars kommer dom att rosta och lämna fläckar. :p

TACK, jag har aldrig tänkt på locket!
(Y) måste göras

@poffa

Glömde, dra gärna en dutt olja på undersidan då och då, samt lock, annars kommer dom att rosta och lämna fläckar. :p

@rimbostina

Gjutjärnsgryta är på önskelistan från min dotter, men vilken sort ska man välja?
Själv har jag mammas från 60-talet och den är toppen.

@penne

Å vad bra tack för det tipset, det ska jag genast pröva!