Tråd:
Hur ofta lagar du ”vanlig” hederlig husmanskost?

Inlägg

@eva23

Jag lagar nog husmanskost då och då. Köttbullar med potatismos, stuvade makaroner och stekt falukorv, ärtsoppa, köttfärslimpa med kokt potatis och "brunsås" ;) , makaronpudding, rotmos och fläsklägg mums! mm mm

@boz1965

Sedär... Cous-cous. Vem hade ens hört talas om det för 30 år sen? :D

@sork

Jag lagar nog husmanskost åtminstone en gång i veckan.

I helgen gjorde jag en stor, härlig kalops som jag frös in. Det blir lyxig snabbmat senare. Bara att koka potatis - eller prova couscous, det faktiskt gott!

@boz1965

Det beror ju på hur man definierar "vanlig husmanskost", det varierar ju hela tiden. Idag kan man ju räkna in pizza, pasta, wok med mera i husmanskosten, något som var helt otänkbart bara för 30 år sedan.

Men om man med "husman" menar den mat vi år för, låt säga 50 år sedan, som köttbullar, kåldolmar (som f.ö. är en "försvenskad" variant av en turkisk rätt) och den sortens mat så är det 75% av min vardagsmatlagning.

Shit! Inte ens vår "svenska" falukorv är svensk, utan tysk... :DD

@barabbas

Nästan alltid gör jag husmanskost Blir alltid gott.(Y){bashful}

@zudette

Hos oss händer det då och då - eller nästan alltid - allt beroende på vilken definition av husmanskost man använder.... Denna vecka blev en riktig "husmans"-vecka med stekt falukorv, hemlagat mos och vitkålsstuvning på måndag, leverbiff på tisdag och inlagd sill på onsdag - Allt hemlagat såklart ...okej... köpt falukorv, mald lever och inläggningssill men resultatet är väl ändå att betrakta som hemlagat i dessa tider!

@marre73

Rätt ofta faktiskt,tex fläsk med löksås, kalops, köttbullar med stuvade makaroner, ärtsoppa och pannkakor,pudding i alla dess former mm mm Jobbar i ett kök på ett kooperativt äldreboende och där lagas mest "gammal hederlig" husmanskost men även nya smakinfluenser har jag lagt till;)

@jas65

Husmanskost tillagas här hemma, med det förändras lite i recepten så att det passa in i den tiden vi lever nu, så är det för mig iallafall. Det finns ju en bok från början 1900-talet som beskriver vilka kryddor och ingridenser som skall finnas för att kallas det namn för en viss rätt, för annars så är dett en annan rätt.
Mvh
Höfta på med husman och njut av maten.
Anders

@amoz

Skrivet av Gnurf den 30 apr 2010

Det finns bara en enda riktigt äkta, genuin och utpräglat traditionsbunden husmankost i Sverige...och det är:

PALT {pirate}

Palt lagar jag sisådär 5ggr/år.

Då vill jag genast kontra med äkta Öländska kroppkakor(Y) Det är grejer det!!!!!

@gnurf

Det finns bara en enda riktigt äkta, genuin och utpräglat traditionsbunden husmankost i Sverige...och det är:

PALT {pirate}

Palt lagar jag sisådär 5ggr/år.

@amoz

Jag kan tänka mig att för den lite yngre generationen låter ordet "husmanskost" lite luddigt, men det jag menar är sådan mat som serverades innan vi fick in alla influenser utifrån. Med det inte sagt att jag inte gillar sådan mat också, men jag kan ibland tycka det är synd att vi "tappar" bort vårt sk. arv när vi inta lagar "svensk" mat, om ni förstår vad jag menar.
Någon innan drog upp några exempel; Stekt fläsk och löksås, rotmos, fläskstek,sås och potatis, kalops, kålpudding och kåldolmar, kokt torsk med pepparrotsås, bruna bönor och fläsk, köttsoppa, pannbiff med lök.....osv......

@melindrea

Jodå, åtminstone vissa saker. Älskar stekfläsk med löksås, stekar, fläsklägg med rotmos, och en massa långkok. Svårt att slå köttsoppa, men älskar även chili con carne (texas version, inte annan).