Tråd:
Jästsmap :(

Inlägg

@evaldo

Jag är lat och använder alltid torrjäst, det funkar alltid.
Mvh evaldo

@a-lie

Tyckte också att brödet smakade jäst så jag har börjat använda torrjäst istället. Det funkar toppenbra ingen jästsmak alls och bröden jäser lika bra som med färsk jäst.

@blekegreven

Skönt att höra att det inte bara är mig det är fel på då...{curl-lip}

Tyvärr beror det oftast inte på kort jästid eller jästmängd för min del. Jag använder aldrig mer än 3-20 g jäst per 1/2 l degvätska och låter alltid brödet jäsa tre-fem timmar eller över natt, men det smakar ändå jäst i 75% av fallen. Numer bakar jag därför nästan bara rena surdegsbröd eller scones och filmjölkslimpa... För då blir det bra, garanterat.

Jag skulle allt bra gärna vilja veta vad som orsakar denna otrevliga bismak. För jag förstår verkligen inte vad i allsin dar det kan bero på...

@maxxess

Ett tips kommer här som inte direkt krånglar till baket och som alltid fungerat för mig hittills.

Om jag bakar "vanliga" bröd gör jag nästan alltid som så numera att jag tar cirka 250g surdeg och 25% av den ursprungliga jästmängden (dvs normalt 10-12g för två limpor). Jästiden låter jag bli minst det dubbla mot vad receptet sade, oftast 1-1.5 timme både i bunken och i jäskorg/på plåt.

Får alltid bröd helt utan jästsmak med härlig fin skorpa och en touch av surdegen. Det brukar jäsa väldigt bra och stabilt.

@ellee

Jag går aldrig på tiden när jag jäser bröd, för det har ju med temperaturen och luftfuktigheten att göra, man måste känna och se på brödet om det är färdigt och om man tycker att det tar för lång tid kan man sätta in en plåt med vatten i ugnen om man kan se till att temp inte är högre än max 40 grader, se bara till då att man inte har det inne för länge utan att ugnen kmr upp i temp i tid till bakning men det ger det helt klart en mycket snabbare jässtart.

@evaldo

Jag brukar jäsa bröden längre tid än vad som är angivet. Står det t ex 30 minuter så brukar jag ta ca 40-45 minuter istället, det brukar bli bra.
Mvh evaldo

@ubo5011

Bakar mycket bröd och tror att allt beror på att ni låter det jäsa för kort tid och för varmt. Ett bröd som jäser sakta smakar bättre har man inget svalare ställe att sätt bröden på kan man minska ner jäst mängden. Låt sedan brödet jäsa till dubbel storlek i bunken, baka ut och låt jäsa ordentligt igen. Detta tar tid och är inget om man har bråttom. Lycka till.

@frokenviol

Skrivet av blekegreven den 14 nov 2011

Puffar en gammal tråd istf att skapa en ny.

Jag tycker nästan ALLTID att hembakat bröd (jästbröd ej surdeg el bikarbonat/bakpulver) har en lätt jästsmak som inte finns i köpebröd... Har länge undrat varför det bara verkar vara jag som känner detta. De allra flesta bröd som andra kan tycka är ''sååååå goda'' tycker jag ofta smakar närapå illa.
Är det någon annan som känner igen detta eller är det helt enkelt mina smaklökar det är fel på????

Håller med! Du är absolut inte ensam. Bakar bröd ibland, för att det ska vara så där hembakat och trevligt, men sen smakar det bara jäst. Ingen annan i familjen märker det, men jag tycker brödet blir otäckt {sick} Ska kolla jästiden ordentligt nästa gång (Y)

@mattjejen

Här har BagarnJeppson svarat på den frågan...
http://www.matklubben.se/matprat/fraaga_bagarn_44/jaestsmak_paa_broed_6104.html

@blekegreven

Puffar en gammal tråd istf att skapa en ny.

Jag tycker nästan ALLTID att hembakat bröd (jästbröd ej surdeg el bikarbonat/bakpulver) har en lätt jästsmak som inte finns i köpebröd... Har länge undrat varför det bara verkar vara jag som känner detta. De allra flesta bröd som andra kan tycka är ''sååååå goda'' tycker jag ofta smakar närapå illa.
Är det någon annan som känner igen detta eller är det helt enkelt mina smaklökar det är fel på????

@queenie

Får se om jag vågar mig på att baka bröd igen. Ingen som kan komma hit och hjälpa mig? *ler sött*

@tilda

Smakar brödet jäst så har det inte jäst klart innan gräddning.

Fynda ”Best Wine in box”
229 kr