"Något gick fel, försök igen"
Blä (vill inte skriva nåt fulare ord). Här har jag lagt ner en halvtimme på att skriva ett svar. Fy vad less jag blir!!!
Ja, då blir det väl lite summerat här då och inga filningar på formulering, för nu är jag trött !
Ja, jag förstår inte varför man lägger så stor vikt vid om mjölet innehåller askorbinsyra eller inte, men har man en ideologi så... fine.
Askorbinsyra (C-vitamin, som f.ö. är ett nödvändigt vitamin) används för att förbättra mjölets egenskaper, och har, som du skriver, med mognaden att göra. Oxidationen förändrar bakegenskaperna.
Det gör att mjölet stärks och blir fastare och "segare" på samma sätt som glutenhalten stärker mjölet och gör det mer hållbart för de gasblåsor som bildas i jäsprocessen. Jämför med tuggumi som blir segare när det tuggas och därmed lättare att blåsa bubblor med.
Skillnaden blir ett högre och luftigare bröd och märks nog snarare på strukturen (porstorlek och tuggmotstånd bl.a.) på insidan än på utseendet på samma sätt som långjästa bröd förändras i struktur (och smak) mer än i utseende (jmf surdegsbröd med jästbröd).
Nåja. Nu tror jag som sagt inte askorbinsyran gör så jättestor skillnad. Det gör nog mer skillnad i glutenhalt och om mjölet är stenmalt eller valsmalt.
Det stenmalda får ju en mjukare "luddigare" konsistens och tar upp vätskan bättre vilket ger bättre bakegenskaper och saftigare bröd. Valsmalt klipper eller skär ju sönder kornet snarare än "sliter" sönder det, som du/ni vet.
När det gäller rekommendation av tillsättning av nyponmjöl i ekologiska mjöl så hittar jag inte det i Jan Hedhs bok nu men däremot i Saltå Kvarns. sidan 70
Godnatt.