Tråd:
Landskapsspecialiteter!

Inlägg

@kattmamman

Då är det nog palten som menas! Mmmmm....

@scrapkuben

Skrivet av Jessika den 5 sep 2008

[quote]Skrivet av tovestillfjord den 5 sep 2008

[quote]Skrivet av kickiekblad den 1 sep 2008

Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)

Vart bor man om man bor en bit från öland? Gotland, eller fastlandet? :p

Men kroppkakor, är det öländskt eller skånskt? Fick för mig att de e en skåne-grej, men kanske är från öland?[/quote]

Man brukar ju prata om Småländska eller Öländska kroppkakor. Ibland även Gotländska. Finns det även Skånska?[/quote]

Mig veterligen känner inte många skåningar till kroppkakor, mer än de som kommit i kontakt med öländska, småländska eller gotländska kroppkakor. Och jag har ändå bott i Skåne nu i 6 år. Däremot har jag hört talas om norrländska kroppkakor!

@lenajeanette

Tyvärr kan jag inte få in en bild på boken här men i denna finns massor av upplänska specialiteér.

--------------------------------------------------------------------------------
UPPLÄNDSK UNDFÄGNAD

Boken Uppländsk undfägnad innehåller matkultur och recept, tradition och anpassning.Den uppländska matens rika kulturhistoria presenteras grundligt i text och bild och drygt 100 spännande recept gör det möjligt för var och en att praktisera kulturarvet vid den egna spisen. Innehåller recept på bl.a. uppländska bröd, kost vid kusten, kaffebrödets fröjder, från Upplands djupa skogar, i brist på annat, från kålgård ärtspjäll och potatisåker, tidernas törstsläckare mm.

Författare: Håkan Liby, Gunilla Nelander.
Utgivare: Upplandsmuseet.
Sidor: 128. A4 format. Tryckår: 1994.

@zonale

Värmlandskorv, eller potatiskorv som den också kallas, är det jag först tänker på när det gäller mitt landskap. Finns ett recept på hemgjord här men det är tur att det finns att köpa för det är inte så många som gör egen korv längre.

@annras

Skrivet av mama97mia den 5 sep 2008

Kom på ngt som vi alltid har till jul, ngt min morbror lärt oss o han är från Närke, men jag tror att BRUNKÅL egentligen är skånskt?

Sen en sak som bara finns i Ö-g, tror jag, och det är Brinks färsksaltade Vita Gurkor. Sommardelikatess som köpes hinkvis o avnjutes som godis...

Visst är brunkål skånsk mat!!! (Y)
Som julmat när jag var barn: Brunkål med sockersaltad skinka, inlagda rödbetor och skånsk senap! Åååhhhh........:p

@annras

Skrivet av boz1965 den 1 sep 2008

[quote]Skrivet av Annper den 31 aug 2008

Här nere i Skåne äter vi mycket sill och ål; rögad ål och luad ål! Spettkakan ska vi inte glömma, mums! Äppelkaka gjord på kavring och äppelmos = Släbbosnus! (L)(L)(L)

Glöm inte Äggakaga... :)[/quote]

Nä, äggakaga ska vi inte glömma, äggakaga me rögat fläsk och lingonsylt! (L)(L)(L)

Och ros, var är "här uppe"? Vi vet ju inte var du bor, du har inte skrivit det i din presentation.:D:D:D

@segerwitch

Skrivet av Kattmamman den 6 sep 2008

Här i Medelpad äts det förutom surströmming, mycket olika fiskrätter.
Här får du ett landskapsrecpet på Ishavsbiffar:

400 g tinad kolja eller sej
1 röd lök
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
ca. 1/2 dl mjök
1 cm färsk ingefära
1/2 tsk salt
rapsolja till stekningen

Mixa allt utom mjölken till en slät smet. Tillsätt lite mjölk i taget, smeten ska vara f
ganska fast. Forma smeten till bullar, platta till och stek i rapsolja. Det är gott med ris,
kall romsås med dill samt en citronklyfta till.
Lycka till! :)

:D(Y)(Y)Tack! har skrivit av den, skall försöka någon gång (Y)(Y)

@marwis

Skrivet av JennyV den 1 sep 2008

Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p

Det borde du verkligen pröva.Vet inte om det finns ngt recept här på klubben, annars får jag väl försöka ordna till det!
Hälsningar Marie

@farmoringer

Skrivet av Glitterfia den 5 sep 2008

[quote]Skrivet av tovestillfjord den 5 sep 2008

[quote]Skrivet av Glitterfia den 1 sep 2008

Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....

Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)[/quote]

Kolbulle är en "pannkaka" som man steker ute i det fria över en öppen eld i en gjutjärnspanna.
Man blandar en smet på vetemjöl, vatten och en nypa salt.
Skär rimmat fläsk i tärningar (ska helst vara torrsaltat fläsk)
Stek lite fläsktärningarna i ganska mycket fett i en panna. Slå på smet och stek. Vänd efter ett tag. Den ska bli gyllene.

Det blir salt och mycket gott. Vi brukar steka kolbulle vid vår grillplats på vintern. Suuuper (L)[/quote]

Här i norr kallas det för slobben..

@kattmamman

Här i Medelpad äts det förutom surströmming, mycket olika fiskrätter.
Här får du ett landskapsrecpet på Ishavsbiffar:

400 g tinad kolja eller sej
1 röd lök
1 ägg
1 msk potatismjöl
1 msk vetemjöl
ca. 1/2 dl mjök
1 cm färsk ingefära
1/2 tsk salt
rapsolja till stekningen

Mixa allt utom mjölken till en slät smet. Tillsätt lite mjölk i taget, smeten ska vara f
ganska fast. Forma smeten till bullar, platta till och stek i rapsolja. Det är gott med ris,
kall romsås med dill samt en citronklyfta till.
Lycka till! :)

@babzan

Upplands landskapsrätt? Hjälp... jag kommer inte på nåt speciellt, det kan ju inte vara pizza (L)men kanske Mälargös...:D

@jessika

Skrivet av tovestillfjord den 5 sep 2008

[quote]Skrivet av kickiekblad den 1 sep 2008

Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)

Vart bor man om man bor en bit från öland? Gotland, eller fastlandet? :p

Men kroppkakor, är det öländskt eller skånskt? Fick för mig att de e en skåne-grej, men kanske är från öland?[/quote]

Man brukar ju prata om Småländska eller Öländska kroppkakor. Ibland även Gotländska. Finns det även Skånska?