Tråd:
Landskapsspecialiteter!

Inlägg

@the_mama97mia

Kom på ngt som vi alltid har till jul, ngt min morbror lärt oss o han är från Närke, men jag tror att BRUNKÅL egentligen är skånskt?

Sen en sak som bara finns i Ö-g, tror jag, och det är Brinks färsksaltade Vita Gurkor. Sommardelikatess som köpes hinkvis o avnjutes som godis...

@tiadina

Hej! I mina trakter äter vi Morotspannkaka med stekt fläsk och "krösamos". Det är något av det godaste man kan äta mmmmmm. Jag bor i Skaraborgs län

@glitterfia

Skrivet av tovestillfjord den 5 sep 2008

[quote]Skrivet av Glitterfia den 1 sep 2008

Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....

Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)[/quote]

Kolbulle är en "pannkaka" som man steker ute i det fria över en öppen eld i en gjutjärnspanna.
Man blandar en smet på vetemjöl, vatten och en nypa salt.
Skär rimmat fläsk i tärningar (ska helst vara torrsaltat fläsk)
Stek lite fläsktärningarna i ganska mycket fett i en panna. Slå på smet och stek. Vänd efter ett tag. Den ska bli gyllene.

Det blir salt och mycket gott. Vi brukar steka kolbulle vid vår grillplats på vintern. Suuuper (L)

@chillfors

Skrivet av kickiekblad den 1 sep 2008

Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)

Vart bor man om man bor en bit från öland? Gotland, eller fastlandet? :p

Men kroppkakor, är det öländskt eller skånskt? Fick för mig att de e en skåne-grej, men kanske är från öland?

@chillfors

Skrivet av Glitterfia den 1 sep 2008

Var tvungen att söka på internet på Jämtlands nationalrätt.
Ja, men naturigtvis är det kolbulle. Jättegott....

Vad är kolbulle för något? Lät spännande :)

@scrapkuben

Saknade den gotlänska präglingen här inne. (Även om jag nu är inflyttad i Skåne)

Kroppkakor är helt klart det vanligaste. (Och de är inte som de öländska eller småländska!)

Lamm är givetvis också förknippat med Gotland. Tex Lammsmäcka

Andra rätter är kalvdans, kaipsoppa, saffranspannkaka med salmbärssylt.

Vi har vårt bröd - Gotlandslimpan
Sen har vi ju också vår dryck! Gotlandsdricku!

@bernit

Skrivet av JennyV den 1 sep 2008

Äggost, en landskapsrätt i Bohuslän?? Det visste jag inte! Men jag har heller aldrig ätit äggost, borde kanske smaka på det! :p

Kanooongooott och ganska lätt att göra själv

@the_mama97mia

det känns som om de sydligaste o nordligaste landskapen har flest rätter att komma med...
Jag gillar allt ju. Funderar fortfarande på vad som kan vara östgötskt, på Hällesta marken serveras alltid kålsoppa tror jag... som lokal rätt.
i Kolmården steks o serveras kolbullar.
Många rätter som har med lingon att göra...

Finns ingen fiskrätt som är östgötsk??? Gös, strömming? Sej?
Säg mig ?

@camsme

Bor i Västergötland och älskar grynkorv. Korv gjord på fläskfärs och korngryn. mums

@tantdrake

(L) Renköttet i olika varianter - kokt i köttsoppa, märgbena, den kokta rivna levern, rensteken - torkad, rökt till suovas, skavad, helstekt.
Siken.
Rödingen.
Sen har vi ju blodet....(L) blodpalt, blodplättar (båda finns bland mina recept), blodkorven....och mandelpotatisen förstås! Klappgröten det skrevs om på första sidan har jag också i recepten (L)
Vågar inte plocka ut bara en rätt :o Lappland/Norrbotten har ju sååå många godsaker!

@countrygirl

Skrivet av evaldo den 1 sep 2008

Enligt vad jag vet så är nationalrätten i Östergötland: "Östgötsk grönärtsoppa med nässelbröd".
Tyvär har jag inte lyckats hitta receptet ännu.:D:p

Brostorps ostkaka ligger i Östergötland. Inte långt från småländska gränsen men ändå i Östergötland. I Ydre kommun.

@kickiekblad

Där vi bor äter vi mycket kroppkakor (bor en bit från öland)

Nyhet i beställningssortimentet
99 kr