Många trevliga recept. Det jag hört är att man inte bör använda vinäger uten en vanlig 12% ättika för att få en neutral smak. Här är min variant.
INGREDIENSER
- Vitkål (finstrimlad)
- Röd spetspaprika (fintärnad)
- Lökpulver (försiktigt!)
- Ättika
- Salt
- Svartpeppar (färskkrossad)
- Svartpeppar (finmalen)
- Strösocker (med måtta!)
- Neutral matolja (jordnötsolja blir bäst)
- Italiens salladskrydda (eller blandning av oregano och basilika)
- Dragon (torkad. Försiktigt med mängden!)
- Vatten
ARBETSGÅNG
Strimla kålen fint och lägg den i en lag på 1/3 ättika och resten saltat vatten. Låt dra i kylskåp i 2 dygn (helst mer). Ta sedan ut kålen och skölj den snabbt. Krama ur den.
Gör en mild dressing på ättika, vatten, salt och socker. Strila den över kålen. Fintärna spetspaprikan och blanchera den i exakt 10 sekunder. Ta ut den och doppa den i kallt vatten. Låt droppa av.
Tillsätt kryddorna, paprikan och oljan. Rör om ordentligt men försiktigt och placera salladen i kyl. Låt vila till nästa dag. Smaka av igen. Rör om och servera.
Målet är att kålen har lagom tuggmotstånd och en mild angenäm smak.
~Paul~