Tråd:
Pizza salad

Inlägg

@depaul

Skrivet av Klingan den 3 nov 2008

För att få vitkålen i tunna strimlor brukar jag använda osthyveln.

Har redan blivit omnämnt två ggr ;).

~Paul~

@klingan

Ser att du redan fått många bra tips. För att få vitkålen i tunna strimlor brukar jag använda osthyveln. Låter kanske lite knasigt, men det funkar alldeles utmärkt. Blir perfekta tunna strimlor.

@lotteb

Tack igen. Rosor till alla som tar sig tid att svara. Skall prova i veckan. Idag kom tvätt och jobb ivägen. Men den som väntar på något gott....

@mrsc

...den här är oxå väldigt god:

Pizzasallad

@lilljeppe

Den här är väldigt lik pizzasallad på pizzeria i sverige
Pizzasallad

@depaul

Skrivet av lotteb den 2 nov 2008

Tack för alla tipsen. Sticker till affären med en gång.....

Återkom gärna med resultatet!

~Paul~

@monac

citron i stället för vinäger & massor av hackad persilja(Y) funkar oxå!

@lotteb

Tack för alla tipsen. Sticker till affären med en gång.....

@depaul

Skrivet av redd den 2 nov 2008

1. Tips är att banka/slå vitkålen

2. Sedan använder jag osthyvel för att strimla kålen, lyckas inte få den tunn nog annars.

1. Japp. Ett gammalt trick. Dock blir inte resultatet lika tillfredsställande som att låta kålen mjukna i en koncentrerad ättikslag. En annan variant är att blanchera kålen snabbt. Men återigen. Resultatet blir inte lika bra.

2. Har också gjort så i många år och det funkar utmärkt. Nu för tiden kör jag dock på mandolin och därmed blir kålen ännu mer finstrimlad.

~Paul~

@redd

Tips är att banka/slå vitkålen när du lagt på lagen med en stöt eller något i den stilen om du skall äta den samma dag, annars hinner inte saladen suga åt åt sig lagen tillräckligt.

Sedan använder jag osthyvel för att strimla kålen, lyckas inte få den tunn nog annars.

Receptet jag använder är nog.
1del vitvins vinäger
1del olja (använder linfröolja p.g.a. omega3 innehållet)
2delar vatten.
1/5del svartpeppar

@depaul

Många trevliga recept. Det jag hört är att man inte bör använda vinäger uten en vanlig 12% ättika för att få en neutral smak. Här är min variant.

INGREDIENSER
- Vitkål (finstrimlad)
- Röd spetspaprika (fintärnad)
- Lökpulver (försiktigt!)
- Ättika
- Salt
- Svartpeppar (färskkrossad)
- Svartpeppar (finmalen)
- Strösocker (med måtta!)
- Neutral matolja (jordnötsolja blir bäst)
- Italiens salladskrydda (eller blandning av oregano och basilika)
- Dragon (torkad. Försiktigt med mängden!)
- Vatten

ARBETSGÅNG
Strimla kålen fint och lägg den i en lag på 1/3 ättika och resten saltat vatten. Låt dra i kylskåp i 2 dygn (helst mer). Ta sedan ut kålen och skölj den snabbt. Krama ur den.

Gör en mild dressing på ättika, vatten, salt och socker. Strila den över kålen. Fintärna spetspaprikan och blanchera den i exakt 10 sekunder. Ta ut den och doppa den i kallt vatten. Låt droppa av.

Tillsätt kryddorna, paprikan och oljan. Rör om ordentligt men försiktigt och placera salladen i kyl. Låt vila till nästa dag. Smaka av igen. Rör om och servera.

Målet är att kålen har lagom tuggmotstånd och en mild angenäm smak.

~Paul~

@mikkos40

Hopas du hittar receptet.