Tråd:
Potatisplanka

Inlägg

@legu5406

Skrivet av bernit den 6 nov 2008

[quote]Skrivet av Kicki8 den 6 nov 2008

Hej jag har fått några bakpotatis "plankor" i bok. Där står det olja in brädan med matolja före användandet. Låt stå och dra in över natten. Handdiskas i hett vatten efter användandet.
Ej blötläggning eller maskindisk då det skadar träet.
Står inget mer.:(

Jag har inte använt mina ännu, så jag vet inte hur det funkar:)

Funkar alldeles utmärkt !! olja in dem som ovan - bränn av dem i ugnen (250 gr) - ta ut och skölj av dem i varmt vatten - laga mat och njut !!
[/quote]

@bernit

Skrivet av Kicki8 den 6 nov 2008

Hej jag har fått några bakpotatis "plankor" i bok. Där står det olja in brädan med matolja före användandet. Låt stå och dra in över natten. Handdiskas i hett vatten efter användandet.
Ej blötläggning eller maskindisk då det skadar träet.
Står inget mer.:(

Jag har inte använt mina ännu, så jag vet inte hur det funkar:)

Funkar alldeles utmärkt !! olja in dem som ovan - bränn av dem i ugnen (250 gr) - ta ut och skölj av dem i varmt vatten - laga mat och njut !!

@kicki8

Hej jag har fått några bakpotatis "plankor" i bok. Där står det olja in brädan med matolja före användandet. Låt stå och dra in över natten. Handdiskas i hett vatten efter användandet.
Ej blötläggning eller maskindisk då det skadar träet.
Står inget mer.:(

Jag har inte använt mina ännu, så jag vet inte hur det funkar:)

@legu5406

Skrivet av kalasmad den 6 nov 2008

Medföljer det ingen beskrivning på hur du skall olja in o sätt i ugnen innan du använder dem?

Jag virar baconskivor runt den vita sparrisen, det blir gott.

Tyvärr saknade min present både recept och beskrivning. Den har legat utan att bli använd och det tycker jag är synd. Hoppas på bra tips på recept och på olika sätt att behandla plankorna.
:D

@festmaten

Medföljer det ingen beskrivning på hur du skall olja in o sätt i ugnen innan du använder dem?

Jag virar baconskivor runt den vita sparrisen, det blir gott.

@glitterfia

Hittade något jag skrivit i en annan tråd. Kopierar och har lagt till lite.
Vi använder våra plankor ganska ofta. Varken värmer eller oljar in dem. (Brände in dem första gången bara. Diskar dem bara med hett vatten efter. Vi kör ganska hett 250º och gärna med grill för att få färg på potatismoset. (Allt är i regel "varmt" när det ska in i ugnen, så för oss är det bara för färgen.)

Så här ser oftast våra ut.
Tomat, kryssad för att inte spricka,
Bryner kött snabbt så det får färg, blir klar i ugnen medan moset gratineras.
Mos, med ett ägg i.
Sparris
Stekta champinjoner, läste någon som la en champinjonhatt med vitlökssmör på (låter super)
Till det beasås.

Laxplanka.
Snabb brynt lax (lägg på den lite senare, när mosen nästan är klar)
Mos
tomat
sparris
vitvinssås på påse
Creme fraiche klick och en röd romklick på det.

@legu5406

Hej!
Jag har läst om plankor men hur gör jag med min present? potatisplankor? De är i ek så jag följer väl era tips i matklubben att olja och bränna.
Men hur länge ska den vara inne och hur varmt ska potatisen ha?
Ska plankan sköljas innan?
Lena(Y)