Tråd:
Semmelfyllningar

Inlägg

@tilda

Hjortronsylt eller kanske hjortronparfait(Y)

@carmarino

Eftersom min bror är mjölkproteinallergiker så testade jag Carlshamns Luftig Visp på en tårta i helgen. Den är väldigt tjock, så man får klicka den ur paketet. Sedan ska den vispas (kylskåpskall), men det går fort. Den blir krämig och smakar faktiskt lite mandelmassa (tyckte i alla fall jag). Enligt Carlshamns hemsida så "Mäter [den] under 100 ppm gluten - klassas som låg-gluten." Vet inte om den går så bra att spritsa, på grund av tjockleken, men med en kraftig sprits går det säkert.

@snabbagda

Hej!
Vi är både mandel- och nötallergiker samt laktosintoleranta.
Laktosfri vispgrädde är helt ok.
Som i Permalänks recept kan man riva ned frön av solros eller jag föreslår pinje"nötter" (som är ett frö) i stället för mandel. Speta med lite vanilla. Själv droppar jag några droppar "bittermandelolja" (som kommer från aprikoskärnor) för att få mandelmassesmak. Är man allergisk mot aprikos så kan det ju vara lika illa. Rekommenderas därför bara för hemmabruk.

@idea_

Skrivet av alingsasaren den 2 mar 2011

Vad tror ni om Odense Bakmassa? Är den inte gjord på aprikoskärnor?
Smakar och är precis som vanlig mandelmassa (till de allergiska).

Bara ett problem, aprikos är liksom plommon, nektarin och persika släkt med den frukt som mandeln är karna i. Detta kan betyda att man även är allergisk mot bakmassan. Bra att tänka på så att det inte blir någon anafylaktisk chock. Tror att den föreslagna hemgjorda kokosmassan blir ett bättre altrnativ då kokos och mandel väll inte är släkt.

@annelieberggren

Jag brukar ta innan kromet, mandelmassa, grädde och några droppar bittermandel olja.
Det är super gott om man gillar mandelsmak.

@irrevirr

Pröva min mandelkräm, jättegod.:)

@miao

Hej
Jag brukar riva mandelmassan fint sen häller jag på lite vaniljvisp och några droppar bittermandelolja och vispar ihop till en slät fyllning. Jätte god fyllning om man nu tycker om bittermandelsmaken. Stoppa bara inte för mycket av det,

@rostok

Hej, några av mina barn har svårt att tåla den köpa mandelmassan, då den i vissa fall är utblandad med annat än mandel och socker, det har ju till och med hänt att det funnits jordnötter i den utan att det stått deklarerat. Därför gör både de och jag alltid vår egen mandelmassa. Eller rättare, vi hackar mandeln riktigt smått i en mixer (mal den alltså inte), blandar sedan i så mycket socker som vi vill ha, blandar sedan med lite inkråm och mjölk eller grädde. Detta blir godare än med "riktig"mandelmassa, förutsatt att man tål mandel alltså,

@buspippi

Sparar tråden ifall jag själv hamnar i samma problem att jag får gäster som inte tycker om eller tål riktiga semlor.

@buspippi

Själv vill jag ha riktig semla som det ska vara med mandelmassa (fast jag vill ha hemmagjord inte köpt som enligt mig är för sliskig) och grädde men jag förstår helt klart tanken med andra fyllningar då det finns så många som inte gillar riktiga semlor.

Lycka till hoppas ni får det trevligt på stickcaféet.

@eery

Skrivet av alingsasaren den 2 mar 2011

Vad tror ni om Odense Bakmassa? Är den inte gjord på aprikoskärnor?
Smakar och är precis som vanlig mandelmassa (till de allergiska).

den använder jag jättemycket istället för mandelmassa och marsipan. visst skiljer smaken lite grann men jag vill ju ha "riktiga semlor" inte en massa alternativa fyllningar.

@bernit

Skrivet av maman den 4 feb 2011

Efterlyser alternativa fyllningar till semlor!

har ett stickcafé coh tänkte erbjuda semlor nu till veckan, vilket inte är helt problemfritt.

En är laktosintolerant, en hatar vispgrädde ett par tål inte mandel och nötter osv..........................

Har därför tänkt duka fram släta bullar, och olika slags fyllningar så att man får bygga sin egen semla.
Det blir säkert jättebra men det gäller då att det finns alternativ till mandelmassa och grädde.

Det finns ju massor av fyllningar allt från choklad till vanilj men... det är ju inga semlor längre, eller :)