Tråd:
Snälla jag behöver tips till goda julköttbullar !

Inlägg

@starborg

Här är receptet på min mammas köttbullar. Det är de godaste som finns!
1 kg nötfärs
0,5 kg fläskfärs
1 dl ströbröd
2 dl mjölk
0,5 dl potatismjöl
2 små ägg
1 liten rödlök
1 stor gul lök
1 msk grillkrydda
1 msk vegetakrydda. ( Finns i de flesta varuhus)
1, 75 msk salt ( Lite socker)
0,5 msk vitpeppar
Blanda allt och stek till bullar i önskad storlek.
Lycka till!

@tess_30

Skrivet av Grillkryddan den 17 nov 2010

Jag har senare år köpt mamma scans köttbullar, för jag får inte till det när det gäller köttbullar. Blir alltid lite mobbad för mina köttbullar. Får ju alltid höra att mormors är bäst och det har dom ju rätt i. Men eftersom vi firar jul hemma oss nu mera så tänkte jag i år försöka få till några bra "mina köttbullar ". Så snälla ni alla ge mig era bra tips på smaksättning och hur man bäst får dom runda och fina.
Tack på förhand !

@7201

Här kommer mitt tips...jag själv steker mina köttbullar i ugnen på plåt med brynt smör.
Het ugn (ca:200 grader), vänder dom/skakar plåten emellanåt. (så att dom får fin färg runtom)
Sen sänker jag temp. till 100-150 grader
Mammas julköttbullar
Lycka till !!!!

@bumbis

Jag måste få tipsa om dom godaste jag gjort ever. Gå in på icakuriren.se och sök på Ullas köttbullar. Dom är hur goda som helst. Kryddan epice riche är viktig. Jag använde bara nötfärs, tycker att det blir godast så.(Y)

@soccermum

Om du kokar de råa köttbullarna i buljong innan du steker dem så blir de inte bara goda-de blir lika runda som när du släpper ned dem i buljongen!
Dessutom tycker jag det går snabbare såhär.. När köttbullarna är färdiga flyter de upp till ytan och då tar man upp dem med hålslev och steker dem snabbt för fin färg/stekyta :)

Ang kryddning så gillar ju en del att tillsätta kryddpeppar till jul, andra kryddar smöret de steker i med just kryddpeppar.. Andra föredrar "vanlig" kryddning.

Man kan riva eller mixa löken så slipper man lökbitar i..

En del steker sin lök tillsammans med lite kalvfond eller en nypa köttbuljong innan de blandar ned det i färssmeten.

Personligen gillar jag köttbullar på vilt- eller nötfärs bäst medan andra tycker blandfärs blir godast..

Jag gör alltid mina köttbullar på vatten, ströbröd och ägg samt lite kalvfond men andra använder grädde eller mjölk, havregryn eller potatismjöl så det är ju lite vad man själv tycker.

Du får nog helt enkelt testa dej fram med kryddningen och steka några provomgångar innan jul för att hitta det ultimata för just dej :P

Lycka till och hoppas tipset om kokningen iaf hjälpte dej med runda-köttbullar-problemet även om jag var väldigt vag ang kryddningen då det är så personligt vad man gillar eller inte..

@erajscha

Rutiga kokboken har ett bra recept. Följer man det till punkt och pricka blir köttbullarna goda.

Att få dem runda och fina handlar om två saker: rätt konsistens på smeten och blöta händer när man rullar dem.

@grillkryddan

Jag har senare år köpt mamma scans köttbullar, för jag får inte till det när det gäller köttbullar. Blir alltid lite mobbad för mina köttbullar. Får ju alltid höra att mormors är bäst och det har dom ju rätt i. Men eftersom vi firar jul hemma oss nu mera så tänkte jag i år försöka få till några bra "mina köttbullar ". Så snälla ni alla ge mig era bra tips på smaksättning och hur man bäst får dom runda och fina.
Tack på förhand !