Aebleskiver

Lyckligtvis fanns det människor i min omgivning som var mer upplysta än jag och gjutjärnspannan identifierades snabbt som en munkpanna. I Danmark används den till Aebleskiver, en mycket porös rund "pannkaka". Man kan visserligen lägga ner en äppelbit i pannkakorna och låta dem göra skäl för namnet, men det går precis lika bra utan. Troligtvis kommer ingen att protestera om det istället serveras rabarberkompott, jordgubbar eller blåbärssylt till.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 4 ½ dl mjölk (eller hälften fil, hälften mjölk)
  • 2 msk strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 25 g smält smör
  • Servering:
  • Florsocker
  • Sylt eller bär

Gör så här

  1. Dela äggen och vispa samman äggulor och socker. Tillsätt mjölet blandat med bakpulver och salt samt mjölk och smält smör och rör om tills det blir klumpfritt. Vispa äggvitorna porösa och vänd ner i smeten.
  2. Stek aebleskivorna i en varm munkpanna med lite smör i tills de fått fin färg på undersidan. Vänd halvkloten med en gaffel eller potatissticka och låt smeten rinna ner för att bilda andra sidan av halvklotet.
  3. Servera varma med florsocker och sylt eller bär.

Kommentarer

Sådana brukar jag göra, dem är ju så goda. Älskar verkligen den danska maten. Kanske beror på att jag är dansk ;)
Såna gör min danska pappa ofta, supergott! Egentligen ska man doppa dom i florsocker, men jag gillar helst sirap till :)

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…