Äppelkaka med kvarg

En knaprig botten fylld med syrliga äpplen och en krämig och söt vaniljkvarg. En lätt och luftig njutning.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1 nypa salt
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker
  • 100 g kallt smör eller margarin
  • Matfett till formen
  • 1 msk vatten
  • Fyllning:
  • 4 msk russin
  • 2 msk rom
  • 4 syrliga äpplen
  • 2 msk färskpressad citronsaft
  • 1 tsk kanel
  • 2 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 350 g kesella
  • 3 msk äkta vaniljsocker
  • 1 dl crème fraiche
  • Florsocker till garnering

Gör så här

  1. Blanda mjöl, salt och bakpulver. Blanda ner äggula och socker. Skär matfettet i bitar och blanda det med mjölblandningen. Blanda ner 1 msk vatten. Knåda snabbt ihop till en smidig deg. Slå in degen i plastfolie. Låt degen vila i kylen 1 timma.
  2. Dränk in russinen med rom. Skala, kärna ur och halvera äpplena. Skär smala skåror i äppelhalvorna. Blanda citronsaften med kanel och droppa över äpplena.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggvitan till ett hårt skum. Blanda äggulor, socker, kesella, vaniljsocker och crème fraiche väl. Vänd ner äggvitan i blandningen.
  4. Smörj formen. Tryck ut degen i formen. Baka i ugnen 10 minuter.
  5. Häll krämen i formen. Lägg i äpplen och russin. Baka i ugnen ca 25 minuter. Sikta över florsocker.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…