Äppelkaka med nötmix

En lättbakad kaka som passar bra att bjuda på efter en äppelskördardag.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 3 äpplen
  • 2 msk strösocker
  • ½ msk kanel, malen
  • 3 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 100 g smör
  • 1½ dl mjölk, 3 %
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 125 g mandelmassa
  • 1 tsk kardemummakärnor, malda i mortel
  • 1 dl blandade nötter, grovhackade
  • Smör till formen + 2 msk smör till stekning
  • Ströbröd till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform, 24 cm i diameter.
  2. Kärna ur äpplena och skär dem i klyftor. Stek klyftorna i smör och strö socker och kanel runt om. Gör en dubbel sats med äppelklyftor om du vill servera extra äppelklyftor till kakan.
  3. Vispa upp ägg och socker i en bunke. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och häll blandningen i äggsmeten. Sikta samman mjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i bunken.
  4. Riv mandelmassan fint och rör ned tillsammans med kardemumman. Häll smeten i formen, lägg i äppelklyftorna och strö över nöthacket. Grädda i ugnen i 55-60 minuter på näst nedersta falsen. Kontrollera med en sticka att kakan är färdiggräddad i mitten.
  5. Servera med vaniljglass eller vaniljsås.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…