Äppelkaka med sött nöttäcke

En äppelpaj med det lilla extra.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl fullkornsvetemjöl
  • 150 g smör
  • 2 msk socker
  • 1 krm salt
  • 2 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 4-5 äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 msk mörk sirap eller lönnsirap
  • 50 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 dl valnötter eller pecannötter

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Kör mjöl, socker, smör och salt i matberedaren.
  3. Tillsätt vattnet och kör lite till, bara så att degen går ihop. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila ca 30 minuter.
  4. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor.
  5. Tumma ut pajdegen i en pajform eller en springform. Förgrädda den i ca 10 minuter, gärna med folie över kanterna.
  6. Lägg ut äppelklyftorna och nötterna i ett jämt mönster i pajen.
  7. Smält smöret i en kastrull och blanda ner socker och sirap. Sänk värmen och sjud försiktigt i ett par minuter. Ta av kastrullen från värmen och blanda ner vaniljsockret. Fördela blandningen över äpplena och grädda kakan i 20 minuter.
  8. Servera med vispad grädde eller yoghurt smaksatt med vanilj.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…