Äpplekaka med smördeg och mandelmassa

Mycket god äpplekaka du gör snabbt och enkelt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • En rektangulär färsk smördegsplatta i rulle eller två frysta plattor
  • 2-3 syrliga äpplen
  • 100 g riven mandelmassa
  • 1 ägg
  • Mald kanel efter smak

Gör så här

  1. Dela den färska smördegaplattan i två delar.
  2. Använder du frysta plattor kavlar du ut dessa i två lika stora rektanglar.
  3. Skala och kärna ut äpplena. Skiva dem. Lägg äppelskivorna i två rader på den ena smördegsplattan ca 4 cm från kanterna. Strö över kanel efter smak. Riv mandelmassan över äppleskivorna
  4. Den andra plattan ska ligga som ett lock över plattan med äppelskivorna. Innan du lägger på locket ska ett galler skäras ut (se bild).
  5. Spar 3-4 cm runt om så du kan vika in dessa när du lagt på gallret.
  6. Skär gallret och lägg det på bottenplattan. Vik in kanterna. Pensla med ägg
  7. Låt kakan stå i ugnen på 200 g ca 10 min.
  8. Stick lite försiktigt i ett par äppleskivor för att se att dessa är mjuka. Kakan ska få en gyllenbrun färg.
  9. Servera med vispad grädde eller vaniljglass

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…