Äpplepaj med hasselnötter

Denna maffiga äpplepaj med nötter och muscovadosocker har sitt ursprung i USA, där man ofta serverar den med en härligt tjock kolasås och lite vispad grädde.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Pajdeg:
  • 100 g rumstempererat smör
  • 2 msk ljust muscovadosocker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Topping:
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl ljust muscovadosocker
  • 100 g rumstempererat smör
  • 1 ½ dl grovt hackade hasselnötter
  • Fyllning:
  • 6 skalade och urkärnade äpplen, skurna i skivor
  • 1 dl ljust muscovadosocker
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Gör toppingen. Rör ihop mjöl och muscovadosocker. Blanda ner smöret och hacka samman till en smuldeg. Rör till sist ner nötterna.
  2. Förbered fyllningen. Blanda äppleskivor, muscovadosocker, mjöl och vaniljsocker.
  3. Gör pajdegen. Vispa smör och muscovadosocker till en mjuk smet. Tillsätt ägget och äggulan. Rör till sist ner mjöl och bakpulver. Arbeta ihop till en deg.
  4. Stjälp upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Forma en boll och platta ut den något innan du lägger den i en smord springform, ca 24 cm i diameter. Tryck ut degen i formen, degen ska gå upp längs kanten.
  5. Fördela fyllningen i pajskalet och strö sedan över toppingen. Grädda äpplepajen ca 50 minuter. Servera den varm eller rumstempererad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…