Åländskt svartbröd

Gott bröd

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 2 l surmjölk eller kärnmjölk
  • 2 kkp sirap
  • 2 kkp farinsocker
  • 2 kg rågmjöl
  • 2 kkp malt
  • 2 tsk salt
  • 50 g jäst
  • 1 kg grahamsmjöl
  • Pensling
  • 1 dl starkt kaffe
  • 1 dl mörk sirap

Gör så här

  1. DAG ett:
  2. Kör filmjölk, sirap, farinsocker, malt, salt och 1 ½ kg rågmjöl i hushållsassistenten till en lös deg. Strö resten av rågmjölet över degen. Täck med dubbla handdukar och ställ degen i rumstemperatur i ett dygn.
  3. DAG två:
  4. Rör ut jästen i lite ljummet vatten.
  5. Knåda in den i degen tillsammans med nästan allt grahamsmjölet till en lagom tjock deg. Ställ att jäsa under bakduk 6-8 timmar.
  6. Sätt ugnen på 200 grader. Strö rikligt med grahamsmjöl på bakbordet. Dela degen i fyra bitar o. baka ut till tallrikstora kakor, ca 3 cm tjocka. Låt kakorna jäsa på bakplåtspapper under bakduk
  7. 1-1 ½ timma.
  8. Blanda kaffe och sirap. Grädda bröden (två åt gången) i 10 minuter i nedre delen av ugnen.
  9. Tag ut och pensla med kaffe/sirapen. Grädda ytterligare 10 minuter och pensla på nytt. Sänk ugnsvärmen till 150 grader.
  10. Slå in bröden i aluminiumfolie och efterbaka dem i tre timmar mitt i ugnen. Stäng av värmen, men låt bröden ligga kvar tills ugnen är kall. Låt sedan bröden ligga kvar i folien i två dagar för att mogna.
  11. Skär svartbrödet i tunna skivor, lägg en skiva smakrik ost ovanpå och njut.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…