Allas semlor

Bra recept.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g jäst ( helst jäst för söta degar)
  • 75 g smör
  • 2 ½ dl mjöl
  • 2 krm salt
  • ½ dl socker
  • 1 tsk finstött kardemumma
  • 1 ägg
  • ½ tsk hjorthornssalt
  • 8 - 9 dl vetemjöl
  • ev pensling ägg
  • Fyllning alt 1 :
  • 75 – 100 g mandelmassa
  • 2 - 3 dl vispgrädde
  • Florsocker
  • Fyllning alt 2 :
  • Inkråm från bullarna
  • 1 ½ dl mald mandel
  • 3 msk florsocker
  • 3 msk mjölk
  • Lite vispad grädde
  • Garnering:
  • 2 - 2½ dl vispgrädde
  • florsocker

Gör så här

  1. Ugnstemp:
  2. Bullar 250 grader
  3. Storsemla 200 grader
  4. Kransar 200 grader
  5. Smula ner jästen i degbunken. Smält smöret, häll i mjölken och värm degvätskan till 37 grader. Blanda alla ingredienser ( utom lite mjöl till utbakning) och arbeta degen väl. Jäs degen under bakduk i 20 minuter. Arbeta upp degen i bunken och sedan på mjölat bakbord tills den är smidig. Rulla ut den till en längd och dela den i 12- 15 bitar. Rulla bitarna med kupad hand till släta bullar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa under duk 30-40 minuter. Pensla ev bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 6-8 minuter. Låt bullarna svalna på galler under bakduk. Skär locken, vispa grädden.
  6. Fyllning1: Lägg antingen mandelmassa som en skiva eller riv och blanda den med grädde.
  7. Fyllning 2: Ta ut inkråm med en gaffel, blanda det med mald mandel, florsocker och mjöl och lite grädde.
  8. Fyll bullarna med fyllning 1 eller 2 och garnera med
  9. vispgrädden- ev spritsad. Sikta florsocker över. Servera semlor till kaffe eller som hetvägg, dvs med varm mjölk och kanel
  10. Degen kan också bakas ut till en Storsemla eller 2 kranssemlor
  11. Storsemla
  12. ¾ av degen formats till en rund kaka ( ca 25 cm i diameter) på plåten, ¼ plattas ut till en mindre kaka ( 15 cm i diameter och läggs ovanpå.
  13. Jäs storsemlan under duk 20-30 minuter och grädda den på nedersta falsen i 20-25 minuter.
  14. Kransar
  15. Dela degen och rulla ut 2 längder- fäst ihop dem till kransar. Jäs kransarna i 20-30 minuter och grädda dem på nedersta falsen i 15-20 minuter

Kommentarer

Hej! Idag har jag bakat dina semlor blev goda. Jag tig 2½ dl mjölk och blandade hjortronsaltet med mjölet. Det blir en femma för dom. Kommer att göra dom igen :)
Det måste väl vara mjölk i övre delen av receptet eftersom mjöl kommer längre ner? Har inte provbakat dessa än!
bra men enhet saknas på hjorthornssaltet

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…