Amerikansk rabarberpaj

Att baka pajer kommer ursprungligen från England, men konsten att göra stora pajer med saftiga fyllningar har sedan utvecklats till fulländning i USA.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Botten:
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 100 g kallt smör
  • 2-4 msk isvatten
  • Fyllning:
  • 1 dl strösocker
  • 5 msk farinsocker
  • 4 msk potatismjöl
  • 2 msk vaniljsocker
  • 500 g rabarberstjälkar
  • 1 msk iskallt smör
  • Pensling:
  • Vatten
  • 1 msk strösocker

Gör så här

  1. Blanda mjöl och salt i en bunke. Dela smöret i bitar och arbeta in det i mjölet med hjälp av händerna eller en gaffel till en smulig massa.
  2. Tillsätt isvattnet droppvis och arbeta snabbt ihop till en slät deg. Slå in degen i plastfolie och låt vila 30 minuter i kylen.
  3. Gör fyllningen. Blanda strösocker, farinsocker, potatismjöl och vaniljsocker i en skål.
  4. Skölj, ansa och skala rabarberstjälkarna och skär i 1 cm stora bitar. Blanda rabarberbitarna med sockerblandningen och låt stå 15 minuter.
  5. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en pajform, ca 28 cm diameter. Kavla ut 2/3 av pajdegen och klä formen med den. Tryck fast degen längs kanten på formen. Låt formen stå 15 minuter i kylen.
  6. Lägg rabarberblandningen i formen och klicka över smöret. Kavla ut resten av degen till ett lock. Lägg det över rabarberbitarna och nyp ihop degkanterna.
  7. Skär fyra kryssformade snitt mitt på pajen. Pensla pajen med vatten och strö över socker.
  8. Grädda pajen 15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 40-45 minuter tills ytan har fått vacker färg.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…