Apelsinkaka

Denna lättgjorda kaka har en härlig apelsinsmak. Den blir extra saftig och god eftersom den först dränks in med pressad apelsin och sedan garneras med raspat skal.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Garnering:
  • Saft , ca 1/2 dl , och rivet skal av en apelsin
  • 2 dl florsocker
  • Tillbehör:
  • zerstjärn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna.
  2. Vispa ägg och socker pösigt, gärna med elvisp. Blanda mjölet med bakpulvret. Tillsätt det tillsammans med matfettet i äggvispet. Rör allt till en slät smet.
  3. Smörj och bröa en rund bakform, ca 1,5 l. Häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 40 minuter.
  5. Tvätta apelsinen till garneringen noggrant i ljummet vatten. Riv skalet med ett zestjärn. Har du inget zestgärn kan du antingen använda ett rivjärn eller skära smala strimlor av skalet med en vass kniv. Pressa ut saften från apelsinen.
  6. Rör samman apelsinsaft och florsocker till en glasyr. Bred glasyren över den varma kakan.
  7. Låt kakan svalna något i formen. För sedan över den till ett galler, med den glaserade sidan uppåt. Garnera kakan med apelsinstrimlorna.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…