Apelsinpaj med choklad

Varje bit av denna paj bjuder på en underbar smakkontrast av olika lager av len choklad, luftig kaka och frisk citrusfrukt.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 175 g färdig, fryst smördeg
  • Fyllning och topping:
  • 4 msk lätt aprikos- eller apelsinmarmelad
  • 300 g konserverade mandarinklyftor
  • 75 g smör eller margarin + matfett till formen
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl specialmjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Fint rivet skal av 1 apelsin
  • Apelsinskal till garneringen
  • 2 ägg
  • 100 g mörk blockchoklad
  • 3 msk färskpressad apelsinsaft
  • 8 halvmånar av choklad till garneringen, gärna med apelsinsmak

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Smörj en form, 20 cm i diameter, med hög kant och avtagbar botten, med matfett. Kavla ut smördegen och klä formen med den. Baka pajskalet i ugnen i 15 minuter. Låt svalna. Sänk värmen till 200 grader.
  2. Bred ut marmeladen på botten av pajdegen. Låt mandarinerna rinna av och lägg ut dem i ett jämnt lager ovanpå marmeladen. Vispa ihop matfett, socker, mjöl, bakpulver, rivet apelsinskal och ägg till en jämn smet. Häll smeten i formen.
  3. Baka i ugnen 30-35 minuter tills pajen är gyllenbrun. Täck ev över med aluminiumfolie de sista 10 minuterna så att den inte blir bränd. Låt pajen svalna på ett galler.
  4. Smält chokladen i ett vattenbad. Blanda ner färskpressad apelsinsaft. Bred chokladen ovanpå pajen. Låt chokladen stelna.
  5. Garnera pajen med strimlat apelsinskal och med halvmånar av choklad.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…