Aprikospaj

Besöker du Frankrike upptäcker du snabbt att ingen måltid är fullbordad utan en söt avslutning. Men man behöver inte vara fransman för att uppskatta en härlig fruktpaj. Fast i ärlighetens namn, inte bakas det speciellt ofta hemma i de franska köken, men så har också minsta lilla by sin egen bagare.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • Deg:
  • 150 g kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk strösocker
  • 1 msk kallt vatten
  • Fyllning:
  • 3 msk strösocker
  • 1 tsk kanel
  • 2 burkar aprikoser à 400 g
  • 1,5 dl aprikosmarmelad
  • 3 msk vitt vin eller vatten
  • 0,5 dl rostade mandelspån
  • Till servering:
  • Crème fraiche eller lättvispad grädde

Gör så här

  1. Skär smöret i kuber. Hacka ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en låg pajform, cirka 26 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt stå i kylen minst 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter. Strö över socker och kanel.
  4. Låt aprikoserna rinna av och lägg dem i pajskalet med den kupiga sidan upp.
  5. Värm marmeladen försiktigt tillsammans med vinet i en liten kastrull. Skeda det mesta av marmeladen över aprikoserna. Strö över mandelspånen.
  6. Grädda pajen i mitten av ugnen cirka 30 minuter. Skeda resten av marmeladen över aprikoserna mot slutet av gräddningen.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…