Bästa vetebrödet

Alla har väl sitt eget "bästa recept" för sina bullar, men här kommer mitt. Som ni ser har jag ingen stött kardemumma i bulldegen , men det går ju att kasta i 1½ tsk om man vill.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 50 g färsk jäst
  • 150 g milda margarin eller smör
  • 5 dl mellanmjölk
  • 1½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 ägg , jag tycker bullan blir luftigare med ett ägg
  • Ca 15 dl vetemjöl
  • Ev 1 ½ tsk stött eller malen kardemumma
  • Fyllning:
  • Mjukt margarin , snåla inte
  • Socker , efter behag
  • Vaniljsocker , efter behag
  • Malen kanel , snåla inte , kanelbullar ska smaka kanel
  • 1 uppvispat ägg för pensling
  • Pärlsocker

Gör så här

  1. Ugn 250 grader.
  2. Smula jästen i degbunken.
  3. Smält margarinet i en panna, tillsätt mjölken, låt det bli fingervarmt. Häll mjölkblandningen över jästen, rör om tills jästen har löst upp sig.
  4. Tillsätt socker, salt och ägget, rör om väl.
  5. Tillsist ner med mjölet, jag brukar köra ner 12-13 dl på en gång, knådar och sedan tillsätter jag lite i sänder tills degen blir blank, smidig och så fort den släpper kanterna i bunken, får den inget mer mjöl.
  6. Låt degen jäsa i 40 minuter, tag upp på bakbordet och knåda in lite mjöl.
  7. Gör bullarna, låt dom sedan jäsa ytterligare 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Kommentarer

fantastiskt fina och välformade bullar på bilden! Jag ska pröva receptet idag. Det jag undrar över är hur man formar dessa snurriga bullar?

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…