Bagels!

En härligt seg skorpa får bagels som bakas med intervallångans fuktiga värme. Bröden är perfekta att dela och fylla med allt möjligt. Det blir matiga smörgåsar som passar som en lätt lunch eller på utflykten, Påminner mig om donuts fast inte enns i närheten! Men endå så är bagels jätte gott.. Bakar det hela tiden.

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 25 g jäst för söta degar
  • 5 dl fingervarmt vatten, 37˚
  • ½ dl ljus sirap eller brödsirap
  • 2 tsk salt
  • 12 dl vetemjöl special
  • Pensling och garnering
  • Vatten
  • Sesamfrö och/eller vallmofrö
  • Min variant. Blanda kanel i degen och ät nybakade eller rostade med smält smör. Mums!

Gör så här

  1. Smula jästen, tillsätt vattnet och rör tills jästen löser sig. Blanda ner sirap, salt och det mesta av mjölet.
  2. Arbeta degen smidig för hand ca 10 minuter eller med maskin ca 5 minuter. Låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela den i 12 bitar. Rulla till längder ca 20 cm långa. Fäst ihop längderna till ringar – använd lite vatten så fäster det bättre.
  4. Lägg ringarna på en plåt med bakplåtspapper eller direkt på en perforerad plåt. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
  5. Pensla med vatten och strö över sesamfrö och/eller vallmofrö om du vill.
  6. Sätt ugnen på intervallånga 150˚. Grädda bröden i 12 minuter från det att ugnen är varm. Höj värmen till 200˚ och grädda ytterligare ca 10 minuter tills de är ljust bruna.
  7. Låt svalna under bakduk.

Kommentarer

Vad är intervallåga? Luftvärme kanske? Tacksam för svar / Maria.
Hej tror du man kan ha dinkelmjöl i stället för vetemjöl special?

Liknande recept