Baklava

Supergod baklava, som det ska smaka!

Vad tycker du om receptet?

Ingredienser

  • 500 g filodeg
  • 300 g smör
  • 400 g valnötter utan skal
  • 200 g pistagenötter
  • ½ dl strösocker
  • 1 ½ dl strösocker
  • 2 ½ dl ljus sirap
  • 2 dl vatten
  • 2 ½ msk rosvatten
  • 1/3 citron (stora bitar citronskal från)

Gör så här

  1. om filodegen är fryst så måste du ta fram den och låta den tina i god tid före bakning, jag rekommenderar att köpa deg som varit i kyl istället då den håller bättre och inte är kladdig. det är också ett bra tips att ta fram smöret i tid eftersom att det är lättare att hantera rumsvarmt smör istället för smält smör.
  2. smält smöret (om det inte redan är rumstempererat)
  3. sätt ugnen på 175 grader celsius
  4. kör nötterna i en mixer tills de är jämnstora och lite större än finhackade.
  5. blanda nötterna med en halv deciliter strösocker.
  6. ta fram en långpanna i "Vanlig" storlek, ca 30x40 cm.
  7. smörj hela plåten.
  8. lägg ett ark filodeg i långpannan och pensla smör på det. lägg ett till ark och smöra det osv.
  9. fortsätt så med ungefär hälften av arken.
  10. strö ut all nötblandning och fortsätt sedan som innan med resten av arken.
  11. skär baklavan i önskad storlek med en vass kniv.
  12. stänk lite vatten på baklavan och ställ in den ugnen.
  13. Grädda baklavan i ca 40 min eller tills den fått en fin mörk gyllenbrun färg.
  14. undertiden som baklavan gräddas så kokar du ihop sockerlagen som ska hällas på baklavan när den har gräddats färdigt.
  15. (om du vill ha med citron:)skär stora bitar från citronskalet med tex en osthyvel. bitarna ska kunnas ta upp när sockerlagen har kokats färdigt.
  16. blanda 1,5 dl strösocker, sirapen, vattnet och alt citronskalet och rosvattnet i en kastrull.
  17. Låt koka i ca 5 minuter under omrörning.
  18. lyft ur citronskalet från sockerlagen.
  19. häll den varma sockerlagen över baklavan direkt när den kommer ut ur ugnen.
  20. när baklavan har svalnat så är det bara att hugga in och njuta!
  21. Baklavan är söt och håller därför ca en vecka i rumstemperatur.

Kommentarer

Inga kommentarer

Liknande recept

@snuttan66

Chokladrulle

Jättegod rulle som alla som har smakat den älskar den. Väldigt lätt att göra dessutom. i det receptet jag hittade så var det halva…